Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Психология на зависимостта

392

Доктор Доротея Станчева е медицински управител на Медицински център "Пансанус"

 

„Ако не можеш да кажеш „Не“, твоето „Да“ нищо не значи.“

                                                                                      ОШО

 Скоростта на съвременния ритъм на живот е голяма. Измерва се Mbps – мегабити в секунда. Стремим се да се включим в този ритъм и да бъдем част от важните за нас процеси. Понякога сме на гребена на вълната, а понякога тя ни помита със страшна сила. Случвало се е на всеки от нас.

Може би, това не може да бъде избегнато, то е част от живота и нашето собствено израстване. Истински важно е, обаче как отговаряме на удара, как реагираме на падането и имаме ли изобщо сили да реагираме?

Ако сме емоционално устойчиви, с добра мотивация и подкрепящо обкръжение, лесно ще намерим силата да се изправим, ще направим трезв анализ на грешките и ще продължим, дори по-силни, по- умни и с повече направени изводи.

Но, ако човек

  • живее в затворено общество,
  • без емоционалната подкрепа на близките си,
  • ако е принуден да живее в лоши битови условия,
  • в състояние на тежки ограничения,
  • физически или психологически тормоз

подкрепата от която се нуждае ще бъде потърсена в алтернативна среда.

Всъщност, изброеното дотук, не е просто мрачна картина, а поредица от етиологични фактори определени като отключващи за развитие на т. нар. адиктивно поведение. Най – точното обяснение за тази форма на поведение ще цитирам дословно: Адиктивното поведение е свързано с желанието на човек да избяга от реалността по пътя на изменение на съзнанието. В зависимост от средствата, използвани за тази цел, различаваме фармакологични, химически, субстанционални, хранителни и други зависимости. фармакологични – наркомания, алкохол, токсикомания субстанционални – включват емоционални зависимости – сексуални и любовни, нетипични сексуални интереси, работохолизъм, психични отклонения – мании, депресии и др. хранителни ...“телевизионна зависимост /телемания, видеомания/; компютърна зависимост/интернет зависимост, компютърна мания; хакери и пр./телефонна зависимост (най-често е свързана с телефоните за информация; телефонен тероризъм) и други. Тези зависимости още не са отразени в съвременните класификатори на болестите – тепърва предстои тяхното изследване, описание, търсене на методи за профилактика и терапия.“ http://zavisimosti.kalinova.org/temi.html#

Ако човек има начин  на живот - угнетяващ и мъчителен и няма сили да го промени или да излезе от рамките му, една от формите на бягство, която изглежда възможна, може да е алкохол,  наркотични вещества, потъване в интернет пространството, хазартни игри, религиозни секти.

още от Коментари
27
Четвъртък
Юни