Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Разделена Великобритания гласува на европейските избори, в които не смяташе да участва

Найджъл Фараж

Снимка: Guliver / Getty images

Великобритания гласува днес за Европейски парламент - избори, от които се очаква да покажат нарастващо разочарование и от двете страни на Брекзитната разделителна линия почти три години след като страната гласува да напусне Европейския съюз.

До изборите, в които Великобритания не очакваше да й се наложи да участва, се стигна поради безизходицата в страната за пътя напред към Брекзит, след като сделката на министър-председателката Тереза Мей с Брюксел беше отхвърлена три пъти от депутатите.

Великобритания трябваше да излезе от ЕС преди близо два месеца, но след като беше принудена да отложи два пъти датата за напускане и при продължаваща безизходица в парламента остава неясно как, кога и дори дали тя ще продължи процеса по развода. Понастоящем крайният срок за напускане е 31 октомври.

Вижданията на британците, гласували за напускане на ЕС с 52 срещу 48 процента, са поляризирани, като допитванията показват, че твърдите поддръжници на Брекзит и силно проевропейските партии се очаква да спечелят гласове за сметка на управляващите консерватори на Мей и опозиционната Лейбъристка партия.

По данни на института "ЮГав" едва една пета от хората, гласували за Консервативната партия на националните избори през 2017 г., смятат да гласуват за нея днес, а 62 процента възнамеряват да подкрепят Партията на Брекзит на Найджъл Фараж. Лейбъристите, на свой ред, губят гласоподаватели главно в полза на партии, които са за оставане в ЕС.

Партията на Брекзит, създадена миналия месец, за да се бори с политическите лидери, предали, според нея, вота за напускане, се очаква да излезе начело. Допитване на "ЮГав" вчера показа подкрепа от 37 на сто за партията, която води кампания за Брекзит без сделка. Консерваторите на Мей остават на пето място с едва 7 процента подкрепа.

Тъй като вотът за оставане е раздробен между няколко силно проевропейски партии, включително Либералните демократи, "Промяна за Обединеното кралство" (Change UK) и Зелената партия, се очаква тези формации да спечелят по-малко места.

Резултатът вероятно ще засили още повече натиска върху Мей, чиито консерватори претърпяха поражение и на местни избори по-рано този месец, да отстъпи мястото си на нов лидер възможно най-скоро.

Министър-председателката обеща да договори график за своето оттегляне след четвърти опит да прокара сделката си за Брекзит в парламента в началото на юни.

Във вторник министърът на финансите Филип Хамънд предупреди, че ако безизходицата около Брекзит не бъде преодоляна през следващите две седмици, има реална опасност приемникът на Мей да се насочи към напускане без сделка.

Британците, които трябва да изберат 73-ма евродепутати, гласуват днес от 06,00 до 21,00 ч. по Гринуич, а резултатите ще бъдат огласени след 21 ч. по Гринуич на 26 май.

Правителството каза, че ако Великобритания напусне ЕС до края на юни, британските евродепутати няма да заемат местата си в Европарламента.

 

Ройтерс / БТА

още по темата
още от Коментари