Затвори

Регулярни доходи или капиталова печалба – какво да изберем?

Стойне Василев е независим финансов коуч, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Не е необходимо да сме професори по икономика или да имаме задълбочени познания за световните финансови пазари, за да станем успешни инвеститори. Нужно е само да познаваме фундаменталните принципи и стратегии, и да се придържаме стриктно към тях. В този материал ще разгледаме двата основни начина за получаване на доходи от инвестиции – регулярни парични потоци и капиталова печалба.

Много от начинаещите инвеститори не правят ясно разграничение между тези начина, и се опитват да максимизират печалбите си, но това рядко води до успех. Противно на многото писания в мрежата, нито един от двата инвестиционни подхода не е по-добър от другия, а всичко зависи от подходящото им прилагане, и от нашите цели. Нека ги разгледаме поотделно.

Инвестиране в инструменти, които ни носят капиталова печалба

В основата на този метод е изкуството да купуваме евтино и да продаваме скъпо, което да ни осигурява максимална печалба. Например, ако закупим 10 акции от фирма Х за 124 лева на обща стойност от 1,240 лева, и ги продадем, когато цената им стане 145 лева на акция, ще реализираме капиталова печалба от 210 лева. Едно от най-важните условия при тази стратегия е да намираме добри, но подценени активи, които ще увеличат своята цена и ще ни донесат печалба.

Често хората бъркат тази стратегия с някакъв вид хазарт или спекулация, което е далеч от истината. Успешните инвеститори не избират случайно активите, в които да инвестират и после да палят свещ, те да поскъпнат, а правят задълбочен фундаментален анализ. Целта на този анализ е да намерят „справедливата“ цена на дадената инвестиция, и ако тя е над сегашната, да купуват.

Най-важното, от което тези инвеститори се водят е стойността, която получават срещу парите си. Това е и основният принцип, който използва Уорън Бъфет, за да изгради своето богатство и за да стане най-успешният инвеститор на нашето време. Той набелязва добри компании с устойчив фундамент и конкурентно предимство, и когато те имат затруднения или има спад на финансовите пазари, той купува големи дялове от тях. Най-успешните му инвестиции са направени по време на криза, когато никой друг не купува, а всички продават от страх да не загубят още.

В тази статия ще разгледаме два инструмента, които може да ни донесат капиталова печалба – акции на публични компании и недвижими имоти.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Жилищният комплекс от съвършено нов тип е пред Акт 16

Николай Неделчев

Снимка: Юлиян Донов

Румяна Тренчева, регионален директор на технологичния гигант за Югоизточна Европа

Снимка: Юлиян Донов

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 23.03.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 23.03.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.67122
0.598365
CNY
10
2.50828
3.9868
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.24074
0.446281
RUB
100
2.7727
36.0659
USD
1
1.58418
0.631241