нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Ренци срещу Конте – Италия отново се озова в политическа криза

Италианският премиер Джузепе Конте

Снимка: Guliver / Getty images

Може ли една страна да се справи с политическа криза по време на пандемия и икономическа рецесия? Италия е на път да даде отговор на тази въпрос, Фердинандо Джулиано за Блумбърг.

Бившият италиански премиер и лидер на малка центристка партия Матео Ренци оттегли подкрепата си за управляващата коалиция в страната, след като  изтегли двамата си министри от правителството на премиера Джузепе Конте. Така кабинетът изгуби мнозинството си в парламента и е на ръба на колапс.

Правителството на Конте не веднъж е демонстрирало, че не разполага с нужното единство, за да осигури на Италия силното ръководство, от което страната има нужда, за да бъде начертан дългосрочен план за излизане от икономическата криза, предизвикана от пандемията. От тази гледна точка смяната на администрацията може всъщност да бъде положително развитие. За целта обаче политическите партии трябва бързо да предложат по-компетентна и сплотена алтернатива.

Досега пандемията служи за демонстрация за дълбоките разделения в управляващата коалиция на Италия. Коалицията между лявата Демократическа партия, популисткото движение „Пет звезди“, центриската партия на Ренци „Жива Италия“ и други малки партийни групи бе създадена с една цел – избягването на нови избори, при които на власт да дойде десен алианс, воден от Матео Салвини.

Разликата между различните партии нямаше голямо значение, тъй като в продължение на близо година Конте управляваше страната основно чрез извънредни постановления за налагане на драконови ограничителни мерки, включително и първият локдун в развития свят. С течение на времето обаче Ренци започна да проявява все по-голяма нетърпимост към егоистичният подход на премиера и към икономическите планове на коалицията. Вчера той реши да поеме инициативата в свои ръце.

Италия е страната на обърканите кризи, като настоящата не е изключение. Ренци остави всички врати отворени, включително и даването на подкрепа на нова администрация на Конте. По-вероятно е обаче бившият премиер да търси участие в правителство с нов лидер. Демократите и депутатите от „Пет звезди“ застават плътно зад Конте, но все още не е ясно дали те ще успеят да съберат достатъчно гласова в парламента, за да го задържат на власт. Сред другите възможни сценарии са нови избори или президентът да назначи ново правителство за национално единство, водено от технократ (много анализатори спрягат бившият президент на ЕЦБ Марио Драги за тази роля).

Управлението на Конте като премиер ще бъде запомнено най-вече със способността му да остава на власт след всяко политическо сътресение, а не толкова с неговите постижения. Бившият преподавател по право бе издигнат за  министър-председател през 2018 г. от популистката коалиция между движението „Пет звезди“ и дясната партия „Лига“. Той обаче направи пълен завой в политическите си убеждения и пое ръководството на управляващата от септември 2019 г. център-лява коалиция.

Отговорът на неговата администрация към пандемията носи смесени резултати. Италия регистрира най-големия брой смъртни случаи отCOVID-19 и най-тежкият срив на брутния вътрешен продукт сред западните страни в ЕС, но същевременно с това ваксинацията в страната върви с един от най-бързите темпове в блока. По-притеснителен е бавният напредък на страната в стартирането на плана за дългосрочно икономическо възстановяване. Рим очаква да получи повече от 200 млрд. евро под формата на грантове и заеми от европейският спасителен фонд в размер на 750 млрд. евро. Досега обаче правителството е одобрило само базова рамка за това как смята да похарчи тези пари.

На теория, правителството все още има време да разреши тези проблеми. Освен това Израел даде пример, че една куца администрация, която е изправена пред избори, може да проведе успешна имунизационна кампания. Имайки това предвид, всички ненужни забавяния по време на пандемия, когато трябва да се вземат трудни решения за мерките срещу разпространение на вируса и за това как да бъдат компенсирани хората и бизнесите, които понасят щети от тези блокади, , носят рискове.

В крайна сметка, новата администрация ще трябва да демонстрира много по-голямо чувство за спешност, отколкото кабинета на Конте. От противоречията относно темата как да бъда реорганизирана собствеността на италианските магистрали до усилията за създаване на широколентова пътна мрежа, Конте често предпочита да отлага вземането на трудни решения в опит да удължи времето си на власт. Тази тактика остави бъдещето на някои ключови инфраструктури в Италия под въпрос.

В момента Италия може да разчита на силна подкрепа от останалата част от Еврозоната. Европейската централна банка купува огромни количества държавни облигации, включително италиански, за поддържането на ниски лихви по заемите.  Това може да даде на страната възможността да се справи с политическата криза без да стане жертва на катастрофално пазарно сътресение. Италианските политици обаче биха направили голяма грешка, ако решат да се възползват от ситуацията и продължат да се осланят на работата на неефективно правителство. Рано или късно ще дойде време, когато Италия ще трябва да се изправи пред последиците от пропуснатите възможности.

още по темата
още от Коментари