нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

САЩ все още са водещата сила, но не ясно дали продължават да са глобален лидер

Снимка: Guliver / Getty images

САЩ все още са водещата в световен мащаб сила в редица ключови области, включително тези на финансите и технологиите, но не е ясно дали най-голямата икономика в света продължава да е страната, която държави страни гледат за пример. Това заявиха експерти по време виртуалното събитие Singapore Summit.

По време на третия ден от конференцията те дискутираха дали „Свят без лидери“ ще бъде новата новото нормално състояние на световната геополитика.

Дискусията идва на фона на нарастващото напрежение между САЩ, които все още са считани за водещата суперсила, и Китай – азиатският гигант, който отправя предизвикателство към американското господство в множество сфери. Освен това, Вашингтон като че ли се отдръпва от лидерската си роля в редица международни организации, които оглавява от години.

Президентът и основател на Eurasia Group Иън Бремър заяви, че светът без лидери няма да навреди на САЩ толкова, колкото на останалите страни.

„Американците няма да имат голям интерес да запълнят създалия се вакуум в краткосрочен план, така че аз смятам, че в обозримото бъдеще светът ще бъде разделен и без лидери“, казва той.

От друга страна, Нийл Фъргюсън от Станфордският иниверситет смята, че американското лидерство е било „много впечатляващо“ през тази година, визирайки мерките, предприети от Федералния резерв в борбата с икономическите последствия от пандемията, както и демонстрацията на технологични лидерство в кампанията срещу Huawei.

Той също така смята, че ако САЩ не изпълняват ролята на глобален лидер, някой друг ще го направи, тъй като света се нуждае от такъв.

„Светът има изконна нужда от лидерство. Ако САЩ вече не могат да удовлетворяват тази нужда, някой друг ще го направи. Може би това ще бъде Китай, а може би Европейският съюз, които изглежда има силно лидерство в лицето на Берлин и Париж“, коментира Фъргюсън.

Избиране на страна: САЩ или Китай?

Дебатът се съсредоточи и върху възхода на Китай като глобална сила и опита на азиатската страна да запълни лидерската  празнота, оставена от САЩ.

Експертите споделят мнението, че Китай все още е далеч от това да играе лидерска роля на международната сцена.

От Пекин също отричат да имат интерес от изместването на САЩ от тази позиция или пък да налагат идеологическите си виждания в други страни по света, коментира Ян Ситонг от университета Синхуа в китайската столица.

Въпреки това съперничеството между САЩ и Китай може да принуди държави да изберат страна в конфликта. Той отбелязва, че все повече страни застават зад Китай по икономическите въпроси и зад САЩ, когато става въпрос за национална сигурност, давайки за пример  посочи Сингапур, Япония, Германия и Франция.

Найри Уудс от Оксфордският университет също е на мнението, че държавите ще трябва слекетивно да подбират областите, в които да си сътрудничат със САЩ или Китай.

Освен това, съревнованието между двете най-големи икономики ще даде възможност на по-малките страни да поискат промени във водещите международни органи като МВФ и Световната банка.

 „Виждаме промени в международните институции, като днес те отделят повече време, за да изслушват членовете си“, казва тя.

„С други думите, за останалите страни по света съперничеството между САЩ и Китай не вещае упадък. Това им дава възможност да оказват натиск върху тези суперсили и да настояват за промени в самите институции“, добавя Уудс.

 

 

още по темата
още от Коментари