Затвори

Саудитска Арабия се опитва да успокои инвеститорите след чистката

Shutterstock

Саудитска Арабия се опитва да разсее опасенията сред  инвеститорите след антикорупционната чистка, която засегна титани в бизнеса и политиката, на фона на нарастващото безпокойство, че арестите могат да предизвикат политическа нестабилност.

Милиардерът принц Алуалид бин Талал, наричан саудитския Уорън Бъфет, бе сред десетките високопоставени личности

арестувани или уволнени през (миналия) уикенд при най-голямата чистка сред елита на кралството в съвременната му история.

Властите замразиха банковите сметки на обвинените и предупредиха, че активите, свързани с корупционни случаи, оценявани на милиарди долари, ще бъдат иззети в полза на държавата. Изглежда правителството е готово да разшири акцията.

Чистката предизвика несигурност сред компаниите, което може да доведе до изтичане на капитали или да спъне реформите, в момент когато кралството се опитва да привлече толкова нужните му инвестиции, за да компенсира продължаващото поевтиняване на петрола, казват експерти.

Централната банка се намеси тази седмица, за да намали страховете, посочвайки, че мишени са били отделни хора, а не цели корпорации - дори не тези, които имат връзки с арестуваните бизнесмени.

"Корпорациите остават незасегнати. Нещата вървят без сътресения както за банките, така и за корпорациите, посочи централната банка.

Саудитската служба за общи инвестиции (SAGIA), чийто бивш шеф Амр Дабагх според информации е арестуван, се опита да получи подкрепа за антикорупционните усилия, посочвайки, че те ще създадат "честна и справедлива среда за всички инвеститори."

"Това е ясен знак, че кралството е готово да защитата (...) инвестициите от законово недопустими действия," посочи инвестиционната служба.

Несигурност

Някои инвеститори се изплашиха от чистката, направена само два дни след бляскав инвестиционен форум, който престолонаследникът принц Мохамед бин Салман използва като място, от което да обещае "умерена" Саудитска Арабия и да представи амбициозните усилия за реформи.

Допълнителни притеснения будят слуховете, че мястото на срещата, разкошният хотел Ritz Carlton в Рияд, е и мястото където са държани арестуваните.

Освен принц Алуалид, който има огромни многомилиардни инвестиции както в страната, така и извън нея, сред арестуваните са Уалид Ал-Ибрахим, собственик на влиятелната арабска сателитна телевизионна мрежа MBC, както и строителният магнат Бакр бин Ладен и милиардерът Салех Камал.

Саудитските сили блокираха частни самолети на летището, евентуално с цел да попречат на високопоставени личности да напуснат страната, посочи източник от авиацията, а това предизвика опасения за още по-мащабна акция.

Антикорупционната кампания се стана факт, след като Саудитска Арабия, най-големият доставчик на петрол в света, отчете над 200 милиарда бюджетен дефицит през последните три финансови години заради спада на цената на черното злато. Очакванията са, че страната ще отчете дефицит за четвърта година.

За да финансира тези дефицити, кралството изтегли близо 250 милиарда от резервите си от края на 2014 година и е взело назаем около 100 милиарда от вътрешния и международния пазара.

Антикорупционната акция ще причини затруднения в краткосрочен план, но в дългосрочен ще донесе ползи, каза М.Р. Рагху, който ръководи отдела за проучвания на Kuwait Financial Center.

Вероятно ще притесни чуждестранните инвеститори, но някои могат да го възприемат като положителна стъпка, която да придвижи напред Саудитска Арабия в класацията на условията за правене на бизнес, каза Рагху през АФП.

Принц Мохамед, архитектът на програмата "Визия 2030" за реформи в епохата след петрола, обяви мегапроекти, включително футуристичен мегаград с роботи и безпилотни автомобили, които изискват инвестиции за стотици милиарди долари.

Крайъгълен камък на икономическите реформи в Саудитска Арабия е планираното листване на борсата на близо 5 % от националната петролна компания Aramco догодина.

В краткосрочен план предприетите мерки ще увеличат рисковата премия, ще намалят ликвидността и ще създаде несигурност. Ако обаче те намалят корупцията, това може да бъде огромен плюс за икономиката, каза Рагху.

Укрепване на властта

Чрез тази чистка, която анализаторите определят като смела, но рискована игра за власт, престолонаследникът принц Мохамед бин Салман изглежда централизира властта до степен, която е безпрецедентна в най-новата саудитска история.

"Усилията насочени срещу корупцията са още един признак, че Мохамед бин Салман се опитва да консолидира властта преди евентуалното абдикиране на баща му крал Салман, отбелязва компанията за изследвания Capital Economics.

Принцът се опитва най-вече да консолидира контрола върху службите за сигурност, премахвайки това, което наблюдателите определят като последни остатъци на съпротива по пътя му към трона.

Сред отстранените при чистката са принц Митеб бин Абдула, 64-годишният син на покойния крал Абдула, който бе шеф на Националната гвардия. Вътрешните сили за сигурност отдавна са възприемани като крепост на племенната власт и на семейството на крал Абдула.

Capital Economics посочва, че с тази антикорупционна акция опозицията срещу Мохамед бин Салман в кралското семейство, сред бизнес елита и висшето духовенство може да нарасне и да застраши плановете за реформа.

А. Чопра, О. Хасан, Франс прес

Източник: БТА

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Xperia XZ1 Compact - винаги там, накъдето политат мечтите ви

Цитат на деня
Виц на деня

Снимка: Shutterstock

Валутен калкулатор

Валутен курс за 17.01.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 17.01.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.66114
0.601996
CNY
10
2.49061
4.01508
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.20828
0.452841
RUB
100
2.81877
35.4765
USD
1
1.60275
0.623928