нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Ще може ли комисията „Фон дер Лайен“ да си върне доверието на европейците след поредицата от гафове?

Снимка: Guliver / Getty images

Посещението на върховния представител на ЕС по външните работи Жозеп Борел в Русия се превърна в черешката на тортата в представянето на ръководената от Урсула фон дер Лайен Европейска комисия през последните няколко седмици, пише Иън Уишхарт за Блумбърг.

Много евродепутати определиха визитата на главният дипломат на ЕС в Москва като пълен провал, като някои дори отсякоха, че Борел е бил унижен от руския външен министър Сергей Лавров и поискаха оставката му.

Дипломатическият неуспех идва на фона на проблемите с разпространението на ваксини срещу COVID-19 в блока и на гафа с изразената от ЕС готовност да активира член 16 от Прокола за Северна Ирландия, който на практика би поставил твърда граница с република Ирландия, за да блокира доставките на ваксини до Обединеното кралство. Брюксел бързо се отметна от тази заплаха, но щетите вече бяха нанесени. Това необмислено действие даде политическо предимство на Великобритания в отношенията й с ЕС за първи път от началото на преговорите за Брекзит.

В европейските институции в Брюксел и в столиците на страните членки на ЕС все повече официални лица и експерти започват да се питат дали първата жена председател на Европейската комисия ще може да постави нещата под контрол и да насочи блока в правилната посока.

Двама дипломати са заявили пред Блумбърг,  че след всичките проблеми от последните дни са гледали пресконференцията на Борел в Москва "с ръце на главата" в израз на възмущение и недоумение. Същите тези дипломати са казали, че Фон дер Лайен е изгубила доверието на някои правителства в ЕС и че то трудно може да бъде спечелено отново.

Днес председателят на ЕК се изправи пред гнева на депутатите в първа си поява пред Европейския парламент след злополучното посещение на Борел в Москва.

Тя заяви, че Комисията ще трябва да прецени „какви уроци могат да бъдат извлечени“ от закъсненията с ваксинацията и призна грешки по въпроса за Брекзит, за които „дълбоко съжалява“.

Депутатите, които имат властта да уволнят председателят на Европейската комисия и еврокомисарите, вече изразиха своето недоволство от последните събития, като повече от 70 от тях се подписаха под писмо с искане за оставката на Борел.

Несигурно бъдеще

Европейският съюз навлиза в ключов период, в който досегашният му най-силен лидер – германският канцлер Ангела Меркел, ще слезе от политическата сцена през септември. Френският президент Еманюел Макрон, който много определят като водещата фигура в ЕС след Меркел, е изправен пред избори през 2022 г. на фона на нарастващата подкрепа за крайнодесните в страната. Без никаква яснота за това кога нещата ще се върнат към нормалното и икономическото възстановяване от пандемията ще набере скорост, ЕС не може да си позволи много други грешни ходове.

Програмата за ваксинация на ЕС върви значително по-бавно от тази в САЩ и Великобритания, като критиките за това бяха насочени основно към Европейската комисия, която води преговорите с фармацевтичните компании. Макар че досега здравеопазването се разглеждаше като отговорност на националните правителства, лидерите на блока стигнаха до консенсус, че процесът по поръчването на ваксини трябва да бъде централизиран, за да могат да се гарантират доставките за по-малките страни.

„Факт е, че не сме там, където бихме искали да бъдем в битката си с вируса“, заяви днес Фон дер Лайен пред депутатите в Брюксел. „Закъсняхме с одобрението на препаратите, бяхме твърде големи оптимисти за производствения капацитет и може би твърде уверени, че доставките, които сме поръчали, ще пристигнат навреме“, отбеляза тя.

Въпреки критиките относно външната политика на ЕС и програмата за ваксинация на блока, Фон дер Лайен продължава да има доверие на Борел еврокомисаря по здравеопазването Стела Кириакидис, споделя с Блумбърг запознат източник. Меркел също изрази подкрепа за Комисията, като миналата седмица заяви пред репортери, че ЕС не е направил никакви грешки във стратегията си за ваксините.

Европейската комисия обаче добави масло към огъня на 29 януари, когато обяви, план, от който се отказа в рамките на няколко часа, да активира член от споразумението за Брекзит, за да блокира временно доставката на ваксини в Северна Ирландия.

Заигравайки се с една от най-чувствителните точки по споразумението за Брекзит, постигнато след 3 и половина години на мъчителни преговори, Комисията успя да обедини премиерите на Великобритания и Ирландия, както и различните фракции в Белфаст.

„В процеса на вземане на решения бяха допуснати грешки, за което дълбоко съжалявам. Мога да ви уверя, че моята Комисия ще направи всичко по силите си, за да защити мира на остров Ирландия“, каза днес Фон дер Лайен.

Председателят на Европейската комисия е застанала плътно зад желанието на Жозеп Борел да посети Москва – първата подобна визита от 2017 г. насам, споделят запознати източници.

Той обаче понесе множество критики за позитивните си коментари за руската ваксина „Спутник V”, която все още не е одобрена от регулаторите на ЕС, за това как бе въвлечен в дискусия за американската политика към Куба и най-вече за това, че не реагира на изказването на Лавров, който определи ЕС като „ненадежден партньор“. Той също така не успя да осигури среща с осъдения на три години и половина затвор опозиционер Алексей Навални – една от основните цели на посещението.

Борел, който се изправи пред Европейския парламент във вторник, заяви, че е бил наясно с рисковете, които визитата му е криела, но е решил да ги поеме.

Той представи ситуацията като възможност да бъде оценено желанието на Кремъл да работи конструктивно с ЕС. „Няма илюзии преди срещата. Сега съм още по-притеснен“, коментира той.

Задава ли се криза?

Визитата на Борел в Москва повдига много въпроси относно процеса на вземане на решения в ЕС, когато блокът и Комисията са изправени пред толкова много предизвикателства. Един представител на ЕС е заявил пред Блумбърг, че погледнати отделно, тези грешки могат да бъдат оправдани, но взети заедно, те рискуват да създадат картина на един Европейски съюз в криза.

Няма нищо нормално в 14-те месеца от встъпването в длъжност на комисията „Фон дер Лайен“. Обединеното кралство стана първата страна, напуснала блока по време на деветата седмица от нейното управление, а целият Европейски съюз продължава да е парализиран заради блокадите, свързани с пандемията от коронавирус.

Макар че лидерите на 27-те страни членки осъзнават факта, че Фон дер Лайен бе поставена в трудна ситуация от самото начало, тя трябва да успее да ги убеди, че може да постави нещата под контрол, преди двудневната им виртуална среща на върха в края на февруари.

още по темата
още от Коментари