Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Силните печалби подкрепят акциите на щатските компании

100

Цветослав Цачев, Елана Трейдинг

Инвеститорите си взеха почивка от притесненията за търговската война и позволиха на индексите по света да отчетат известно възстановяване след разпродажбите през последния един месец. Това не означава, че опасността пред глобалната икономика е преминала. Дори напротив, рисковете се увеличават и примерът с най-голямата компания за добив на алуминий в САЩ е доказателство за негативните ефекти.

Alcoa очаква незначително увеличение на производството в страната, въпреки силното нарастване на митата. Този разход ще бъде изцяло пренесен върху потребителите. Подобно отражение ще имат и тарифите за стоманата, които ще направят по-малко конкурентни продуктите на много индустриални сектори без това да се компенсира от нарастване на производството в страната.

Отговорът на Китай засега се забелязва в обезценката на валутата, която през изминалата седмица се засили още повече. Капиталовите потоци от страната продължават да показват изтичане на пари от финансовата система, но поевтиняването на юана ще се отрази добре на износителите. Затова и през последните седмици няма толкова голям спад на китайските акции, колкото се вижда в темповете на спад на валутата.

Търговската война намира своя отговор като валутна война от страна на Китай. Президентът Тръмп обвини и ЕС в манипулации на еврото, макар и абсолютно погрешно. По-доброто представяне на американските акции е една от причините да има интерес от пазара към щатската валута. Компаниите публикуват добри отчети за второто тримесечие.

Статистиката за 17% от дружествата в индекса S&P 500 показва, че 87% от тях имат по-добра печалба от прогнозите и 77% за приходите. Ръстът на финансовия резултат е значителен от близо 21%. Броят на компаниите все още е малък, за да се каже, че това е най-доброто тримесечие от 2010 г. насам, но определено ще бъде със силни финансови резултати. Щатските индекси реагираха с много слаби изменения през седмицата. Технологичният NASDAQ отстъпи слабо от върха си, но остава на нивото от 7800 пункта.

още от Коментари
26
Петък
Април