нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Сплинтърнет, или какво ще се случи ако онлайн пространството бъде разделено на две

Китайският президент Си Дзинпин и американският му колега Доналд Тръмп

Снимка: Guliver / Getty images

Политическото напрежение между САЩ и Китай постави технологиите и веригите за доставки под светлината на прожекторите, като продължаващото влошаване на отношенията между двете най-големи икономики на планетата заплашва да разкъса интернет пространството на две, пише Арджун Карпал за Си Ен Би Си.

През последните няколко години все повече експерти и анализатори са на мнение, че тази ескалация на напрежението води до т.нар „сплинтърнет“( splinternet), или иначе казано разделяне на интернета на две сфери на влияние, доминирани съответно от САЩ и Китай.

Макар че не няма еднозначна дефиниция за термина, експертите заявиха пред Си Ен Би Си, че данните ще играят ключова роля при фрагментирането на интернета.

„Смятам, че проблемът с управлението на данните ще бъде от критично значение за това какъв ще бъде мащаба на разкъсването на киберпространството“, казва Пол Триоло от Eurasia Group.

В известна степен тези пропуквания в световната мрежа могат да бъдат наблюдавани още днес. Китай на практика блокира редица американски технологични компании от участие на неговия пазари, включително имена като Google и Facebook. В азиатската държава хората използват много по-различни приложения, отколкото в страни по света. Вместо Amazon, китайците ползват Taobao на Alibaba или JD.com. Вместо Messenger или WhatsApp, в Китай ползват WeChat. Освен това Пекин принуждава технологичните компании да цензурират съдържание, считано за политически чувствително.

 Това обаче е най-повърхностния слой на фрагментация. Разделянето на интернета може да достигне доста по-дълбоки нива, включително въвеждането на различни стандарти – правилата, които позволяват на технологиите да работят по един и същи начин по цял свят, и приемането на различни норми за управление на данните. Второто е особено спорна тема между различните страни.

Разминавания в управлението на данни

Американската кампания срещу китайските технологични фирми се гради върху обвиненията, че те представляват заплаха за националната сигурност заради начина, по който управляват данните на американските потребители.

В изпълнителната си заповед от 6 август за забрана на социалната мрежа TikTok, американския президент Доналд Тръмп отбелязва, че платформата събира „големи обеми информация“ за американците, които могат да бъдат предадени на Китайската комунистическа партия.

TikTok е собственост на базираната в Пекин компания ByteDance, която отхвърля тези обвинения. Администрацията на Тръмп принуди TikTok да постигне споразумение с софтуерния гигант Oracle, който да поеме контрола върху данните на американските потребители на приложението и да гарантира, че те не напускат границите на САЩ. Сделката все още не е финализирана, а редица детайли остават неизяснени.

Това е пример за т.нар локализация на данните. Идеята е, че данните на гражданите на дадена страна трябва да бъдат съхранявани и обработвани на нейна територия. Китай също прибягва към тази практика.

Управлението на данните обаче не е конфликтна точка само между враждуващи държави и региони. Европейският съюз, който предприе мерки за регулиране на събирането на данни от компании, които оперират на територията на блока, също е в противоречие със САЩ.

До скоро трансферът на данни от ЕС към САЩ се регулираше чрез споразумение, известно като Privacy Shield. Неговата основна цел бе да гарантира обработването на личните данни на европейските потребители в Съединените щати при спазване на строги мерки за защитата им.

По-рано тази година Съдът на Европейския съюз постанови, че механизмът не предоставя адекватна защита на данните на европейските потребители и че компаниите, които прехвърлят лични данни от ЕС до други юрисдикции, ще трябва да им осигурят същата защита, като тази, която те имат в рамките на блока.

Съдебната битка срещу споразумението за трансатлантическите потоци на данни бе започната през 2013 г. от австрийския активист Макс Шремс, който подаде жалба към Ирландската комисията за защита на данните, след като негови лични данни от Facebook бяха прехвърлени от Ирландия в САЩ. В жалбата си той посочи, че след разкритията на Едуард Сноудън е станало ясно, че американският закон не предоставя нужната защита срещу наблюдение от разузнавателните агенции

Клубът на демокрациите

Подобна фрагментация при управлението на данните може да доведе до създаване на различни лагери, казва Триоло. Той очаква ЕС и САЩ да изгладят различията си и да „се съберат, за да зададат нови стандарти при данните“.

„Всички подобни действия ще бъдат възприети от Китай и други страни като Русия като опит те да бъдат изключени от един вид „клуб на демокрациите“, които искат да зададат нови правила за управлението на данните“, коментира той.

„Изглежда обаче, че тази идея набира скорост в много страни, тъй като хората смятат, че трябва да има общ подход към начина, по който правителствата придобиват достъп до лични данни. Съществува общо разбиране, че трябва да има много високи стандарти при предпазването на тези данни. Страните, които отговарят на тези изисквания, ще бъдат част от клуба“, добавя той.

Според Трило за Китай и Русия ще бъде трудно да отговорят на тези стандарти.

„И така, макар че тези действия могат да бъдат представени като задаване на високи стандарти, на които Китай трябва да докаже, че може да отговори, в действителност те ще бъдат възприети като опит за разделяне на интернета“, казва още той.

По думите му този процес е неизбежен, макар че ще отнеме известно време.

Неутрални епицентрове на данни

Въвеждането на стриктни правила относно управлението на потоците от данни може да доведе до създаването на т.нар неутрални епицентрове на данни, смята Абишур Пракаш от базираната в Торонто консултантска фирма Center for Innovating the Future (CIF).

Той дава за пример сделката за TikTok, по която все още се водят преговори. В настоящия си вид, споразумението предвижда създаване на базирано в САЩ подразделение на фирмата, наречено TikTok Global. Oracle и Walmart ще имат 20-процентов дял в новата компания, докато останалите 80% ще бъдат собственост на ByteDance. Сделката не предвижда ByteDance да прехвърля алгоритъма, използван TikTok, или други технологии на Oracle

Според Пракаш това може да означава, че алгоритъма на компанията ще трябва да има достъп до данни в САЩ, макар че цялата идея зад сделката е да се гарантира, че данните на американските потребители не стигат до Китай. Тук идва потенциалната роля на държави посредници.

„Това създава геополитическа възможност за изграждане на, както ги наричам аз, неутрални епицентрове на данни. В такива могат да се превърнат страни като Сингапур или ОАЕ. Те ще бъдат неутрални зони, където страните могат да съхраняват данни, до които да имат достъп други държави и компании“, казва Пракаш.

още по темата
още от Коментари