Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Технологичният сектор раздвижи борсите по света

100

Цветослав Цачев, Елана Трейдинг

Щатският пазар е в най-горещата точка на сезона на корпоративните отчети. Инвеститорите трябваше да преоценят резултатите на някои от водещите технологични компании, които донесоха съществени изненади. Това, обаче, не стартира разпродажби на фондовия пазар, който освен това е близо до рекордните си стойности и мнозина инвеститори го определят като скъп.

Първо, няколко думи за лошите резултати и за причините за спада на акциите на Facebook и Twitter, които загубиха съответно 18% и 20% в рамките на ден след публикуването на отчетите си.

Двете компании стресираха инвеститорите с лоши прогнози за втората половина на годината. Facebook дори определи броя на потребителите си като максимално възможния за развитите страни, което означава, че приходите на компанията няма да растат с високите темпове, очаквани от инвеститорите досега.

Резултатите през второто тримесечие на годината са наистина фантастични – 42% скок на приходите и 32% на печалбата. Но пазарът е разочарован от факта, че очакванията са били още по-високи. Прогнозите на компанията включват и бърз растеж на разходите, което означава, че тя няма как да оправдае високата си оценка на акциите. Това свали цената от почти 220 долара на акция до 175 долара.

Същото се отнася и за Twitter след оповестеното намаление на броя на активните потребители, който обаче се дължи на изчистването на подозрителни акаунти. Резултатите на компанията се оказаха добри и това остана в страни от вниманието на инвеститорите. Twitter е дори още по-скъпа акция от Facebook и намалението на темповете на растеж не е добра новина след 100% покачване на цената й за една година.

Двете компании не станаха причина за обрат в търговията с акции. Технологичният индекс NASDAQ загуби над един процент от стойността си за изминалата седмица, но широкият S&P 500 приключи в петък с 0,42% нагоре за периода.

Инвеститорите не се паникьосаха от отделните слаби отчети, въпреки че и други компании ги разочароваха. Добрите новини включваха, както позитивни отчети, така и разбирателството между САЩ и ЕС за външната търговия.

Срещата Тръмп-Юнкер спря търговската война на крачка от разгарянето й и успокои инвеститорите. Напрежението между САЩ и Китай по същия въпрос още не е отминало.

Фокусът на вниманието е в тези 83% от компаниите, които имат по-добри печалби от очакванията за тримесечието. Amazon, например, изненада с над 10 пъти по-голяма печалба спрямо година назад. Акцията, обаче не успя да задържи печалбите си след новините по същата причина, поради която падаха и останалите технологични акции – тя изглежда доста скъпа за инвеститорите и те предпочитат да изтеглят печалбите си преди разгара на летния сезон.

Въпросът пред всеки от тях е дали ще се намерят причини за продължаване на покупките през есента, когато продължи покачването на лихвите и глобалната икономика усети забавянето, което Тръмп подготвя с митата.

още от Коментари
22
Понеделник
Април