Затвори

Търговската война изплаши инвеститорите

Американските индекси отбелязаха една от най-слабата си седмица за последните няколко години, след като пазарът падна с близо 5% за периода. Причината за разпродажбите на щатски акции стана ожесточаването на търговската война, която Вашингтон стартира с митата върху вноса на стомана и алуминий.

Пазарът се беше успокоил, защото САЩ постепенно разшири списъка на държавите, които са изключение от въвеждането на митата. Това, обаче, се промени с планираното обмитяване на внос от Китай в размер на 60 милиарда долара годишно. Планираните 25% мита трябва да принудят азиатската страна да защитава интелектуалната собственост на американските компании. Президентът Тръмп цитира и агресивната политика на Китай в придобиването технологии, което той се опита да ограничи и като забрани придобиването на водещата щатска компания за производство на чипове и оборудване Qualcomm на сингапурската Broadcom.

Щатският индекс S&P 500 слезе до равнището от 2600 пункта. Пазарът е в процес на формиране на двойно дъно от началото на корекцията, ако през тази седмица не станем свидетели на ускоряване на разпродажбите на акции. Такъв негативен сценарий е малко вероятен, тъй като до края на седмицата няма съществени икономически новини, които да доведат до неприятни изненади за инвеститорите.

Финансовият министър Мнучин, обаче, се изказа оптимистично по отношение на сделка с Китай. Това може да означава намеренията на администрацията на Тръмп да стигне до сделка с Китай, с което да ограничи загубите за двете страни от търговската война. Засега азиатската страна се кани да отговори с мита за някои селскостопански стоки, като вероятно ще разшири списъка с въвеждането на новите рестрикции от страна на САЩ.

Европейските борси също отчетоха спад през седмицата, но двойно по-слабо спрямо американските индикатори. Възстановяването им преди това беше по-малко и инвеститорите не бяха склонни да продължат да продават със същите темпове, като американските акции.

Германският DAX е на най-ниските си стойности за последната една година, което го прави атрактивна инвестиция за всеки инвеститор, очакващ повишение на пазарите до края на годината. Покачването ще се ускори, ако търговската война бъде избегната.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Йордан Узунов е директор производствена дирекция в СТЕМО. Магистър по компютърни системи и технологии от Техническия университет - Варна. Сертифициран ИT одитор от международната неправителствена организация ISACA - Асоциация за одит и контрол на информационни системи.

Милена Драгийска е главен изпълнителен директор на "Лидл България"

Цитат на деня
Виц на деня

Снимка: Shutterstock

Валутен калкулатор

Валутен курс за 20.07.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 20.07.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.68128
0.594785
CNY
10
2.46917
4.04994
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.18663
0.457325
RUB
100
2.64111
37.8629
USD
1
1.67595
0.596677