Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Трудно възстановяване на акциите по света

38

Уолстрийт постепенно се възстановява от шока на търговската война на Тръмп срещу Китай и успя да приключи изминалата седмица почти без промяна. Търговията за периода започна с голям спад, който последва новината за налагането на мита от САЩ и отговора на Китай.

Тези събития доведоха до най-силния дневен спад на щатския пазар за тази година и развенчаха митовете, че Тръмп блъфира и всъщност няма да се стигне до покачване на митовете. Инвеститорите, обаче, не се отказват лесно от позитивните си настроения, както може да се очаква след толкова силно нарастване на борсите от началото на годината. Те бяха подкрепени от множеството коментари, че губещата страна ще бъде само Китай и от очакванията за нови преговори след срещата на Г-20 през юни.

Тръмп засега успява да създаде илюзията, че търговската война няма да се отрази върху публичните компании. Това не е така, защото митата са данък върху потребителите и текущото им увеличение е най-силното от 1993-та година насам. Глобалната търговия вече отчита намаление от 1% на годишна база.

Спад на обемите й не са се случвали от финансовата криза насам и определено означава, че и американските компании ще бъдат засегнати, тъй като половината от печалбите им се формират от износ.

Най-силно паднаха акциите на производителите на машини земеделие, тъй като се очаква щатските агро-производители да загубят изцяло пазарите си в Китай. Deere, освен това, вече отчете слаби резултати за изминалото тримесечие поради проблемите в сектора и акцията е 13% надолу за изминала седмица.

Финансовите книжа също изоставаха, докато технологичният сектор се представяше зле предимно в производството на чипове. Това разминаване между секторите е притеснителен сигнал за пазара, но все още рано да се каже дали оптимизма или песимизма има превес на пазара. Всяка сесия започва със силни покупки, зад които стоят капиталите на институционални инвеститори. Това ще се ускори, ако S&P 500 премине над равнището от 2890 пункта. Сценарият за спад на пазара ще се развие едва при пробив под 2800 пункта.

Автор: Цветослав Цачев, Елана Трейдинг
още от Коментари
21
Събота
Септември