Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Твърдата позиция на Китай не разтревожи валутния пазар

Валутната търговия се оказа далеч по-малко интересна от събитията на другите пазари през изминалата седмица. Еврото загуби половин цент спрямо долара, докато британският паунд регистрира в пъти повече загуби, благодарение на очакванията за поредния провал на гласуването на сделката на Тереза Мей и очакваната й оставка след това.

Тази тенденция на постоянно изоставане на паунда не е нова и продължава от началото на месеца, заедно с растящите проценти на гласоподаватели за новата про-Brexit партия на Найджъл Фараж. В същото време политическата борба във все още управляващата консервативна партия накланят везните към излизане без сделка, което е най-негативния сценарий за икономиката на страната. Еврото не получи подкрепа от покачването на акциите и не се представи за индикатор на растящия апетит към рискови активи.

Единствената причина за покупки стана новината за отлагането на митата за внос на автомобили и части в САЩ, която успя да подкрепи фондовия пазар в средата на седмицата. Тя имаше сравнително слабо отражение в петък, когато администрацията на Тръмп влезе в детайли за отлагането с половин година на митата. Еврото се търгуваше на равнището от 1.1175 долара в края на европейската сесия в петък.

Спадът на китайския юан се ускори под влияние на новините, че страната няма да участва повече в преговори със САЩ. Това оказа влияние на ресурсни валути като австралийския и новозеландския долар, които разчитат много на растежа на китайската икономиката и които косвено ще бъдат засегнати от търговската война. Но тази промяна на китайската валута изглежда повече като организиран отговор на митническата политика на Тръмп, отколкото като панически продажби. Вероятно и заради това няма отражение върху еврото и долара.

още от Коментари