Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Умните говорители превземат света

104

Елена Кирилова и Бойчо Попов са водещи на технологичното шоу UpDate в Bloomberg TV Bulgaria. Попов води и рубриката, посветена на новините в тази област в сутрешния блок "Бизнес старт". Бойчо Попов започва журналистическата си кариера през 2000 г. във в. Wirtschaftsblatt. От години следи новините от българския и международните капиталови пазари. Страстта му обаче са новините от технологичните компании. Преди да се присъедини към екипа на Investor.bg, на който по-късно става и главен редактор, Бойчо Попов работи като редактор в специализирани икономически медии.

Елена Кирилова става част от екипа на Investor.bg през 2013 г. като редактор на рубриките “Технологии” и “Style”, в които отразява най-новото и интересното от технологичния свят. Преди това трупа опит в политематични български медии.Интересите ѝ са в областта на новите технологии и влиянието им върху културните и творческите индустрии.

Още през тази година ще станем свидетели на бурно развитие на изкуствения интелект в различни области, прогнозират водещите на предаването UpDate по Bloomberg TV Bulgariа Елена Кирилова и Бойчо Попов

- Технологиите се превръщат в необятен, паралелен свят. Как избирате какво да включите като теми и участници във вашето предаване от този свят? Как самите вие се подготвяте, за да бъдете винаги в час с най-актуалните събития и новости в тази сфера?

Бойчо Попов: Необятен е наистина, но не бих казал, че е паралелен. Те направо се вляха в реалния ни свят... в реалния живот. Ако се замислим – за голяма част от нас денят започва със смартфона и приключва с него, когато вечер четем последните новини или мейли. В предаването UpDate по Bloomberg TV Bulgaria се опитваме да подбираме най-важните и актуални теми – в сезона на отчетите каним гости, с които да коментираме именно представянето на големите технологични компании и техните акции на борсите, когато сме близо до някое голямо технологично събитие – Конгреса в Барселона или изложението в Лас Вегас или Берлин, коментираме новостите оттам. В неделната рубрика за стартъпи представяме наистина иновативни и визионерски решения – неща, които са впечатлили самите нас. Обичаме да показваме добрите примери, защото вярваме, че зрителите имат нужда от повече позитивизъм.

Елена Кирилова: Идеята е да преплитаме бизнес новините с малко повече информация за нови устройства и мобилни приложения. Търсим събеседници и стартъпи, занимаващи се с актуални и модерни технологии, които с удоволствие споделят иновативните си идеи. Подготовката за всичко това е свързана с непрестанно следене на потока от информация, идващ от технологичния свят. Ние не просто представяме най-новите и полезни технологии, но също така им се доверяваме – аз например използвам мобилни приложения, които ми предлагат добър подбор от важните новини от деня. Разбира се, не пренебрегваме и аналитичните статии от световните технологични медии.

- Коя, според вас, беше голямата изненада в областта на високите технологии и иновации през 2017 година и какво ще грабне вниманието на света през тази година?

Б.П.: Голямата изненада може би бяха криптовалутите и блокчейн технологията като цяло. Никой не беше подготвен за този огромен скок на цената на биткойна. В началото на годината мнозина анализатори в ефира на Bloomberg TV Bulgaria прогнозираха, че цената му може да е $2000, а видяхме какво стана с нея – достигна $18 000, преди да поеме надолу. Но едва ли наистина някой можеше да предположи точно този бум. През тази година очаквам бурно развитие на изкуствения интелект в различни области. Ще виждаме все повече смартфони, които разчитат на чипове с изкуствен интелект. Също така очаквам по-масово навлизане на умните говорители на пазарите. Освен това, при смартфоните ще станем свидетели на първите флагмани при топпроизводителите, в които сензорите за отпечатъци ще са вградени в самия дисплей. Говорейки за сензори за отпечатъци – все повече смартфони, но и таблети и преносими устройства, ще разчитат на биометрични данни за отключване. Тази тенденция ще се засили през следващите години.

Е.К.: Знаете ли... безкрайно се възхищавам на хората, които се опитват да интегрират новите технологии в медицината. Ако видите тема за медицински технологии в Update, то най-вероятно аз стоя зад отразяването ѝ. Очаквам все повече въпроси за изкуствения интелект и телемедицината да набират популярност и у нас. За моя огромна радост в България вече имаме чудесни примери за всичко това в лицето на компании като Find Me Cure, iHelp и CheckPoint Cardio. В глобален мащаб не мога да кажа, че нещо ме изненада толкова много, но определено не очаквах ситуацията в Uber да се развие толкова зле. Иначе едно от събитията на годината за мен е появата на думата “токсичност” в технологичния свят. Имам предвид токсичността в контекста на вредата от редица технологии върху психичното здраве, или тази в работната среда.

още от Коментари