нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Уолстрийт игнорира търговската война на Тръмп, засега

Провалът на търговските преговори между САЩ и Китай не доведоха до паника сред инвеститорите, въпреки че президентът Тръмп заложи на най-твърдата позиция като повиши митата на вноса. Уолстрийт приключи седмицата с 2% понижение, което можеше да бъде значително по-голямо, ако отново търговията в петък не беше приключила изненадващо в положителна посока. Причината се крие вероятно в това, че инвеститорите възприемат по-скоро туитовете на Тръмп като недостатъчно издържани в икономически смисъл опити за натиск върху делегацията на Китай.

Първоначалната реакция на американския пазар беше негативна след информацията за повишаването на митата върху вноса за 250 милиарда долара от 10% на 25%. Финансовият министър Стивън Мнучин трябваше да успокоява инвеститорите, че преговорите напредват и са много ползотворни.

С временен ефект, обаче. Всяко покачване на Уолстрийт става за президента Тръмп доказателство, че може да си позволи още повече натиск върху Китай. Ръстът в късните часове в петък беше последван от повишение на митата върху останалия внос в размер на 300 милиарда долара. Така американският потребител ще бъде натоварен със 100 милиарда долара мита годишно. Твърдата позиция на Тръмп не се хареса на китайското правителство, което планира ответни мерки и в същото време се опитва да спаси финансовите пазари в страната от негативните ефекти. Покупки на акции от държавни институции или чрез осигурени капитали от такива доведоха до покачване на китайските акции и до сравнително слаб ефект на седмична база за азиатския пазар. Европейските инвеститори пък се притесняват дали заплахите на Тръмп да обложи допълнително с мита и вноса на автомобили не означава, че идва ред и на търговията с ЕС да влезе под прицел.

Тези събития не обещават добро развитие за фондовите пазари, особено в периода на сезонна слабост, в който те навлизат сега. Още повече, че големите инвеститори заемат дефанзивни позиции, а пазарът на облигации се настройва за икономическо забавяне. Нецикличните сектори се представят по-добре от финансите и технологиите, макар че също приключиха миналата седмица с понижение. Данните за намаление на кредитирането в САЩ предсказват и влошаване на икономиката през летните месеци.

Индексът S&P 500 ще трябва да преодолее няколко важни нива на подкрепа преди да ускори спада си под влияние на лошите новини и да направи следващата си корекция от 15-20% по подобие на края на миналата година. Този сценарий все още е по-вероятен, въпреки че е възможно временно покачване на щатския пазар и дори достигане на нови върхове на индексите. Обемите на търговията при спадовете напоследък се увеличават, докато ръстовете преминават при нисък интерес за покупки. Това подкрепя тезата за възможна корекция.

Сред интересните събития през миналата седмица се нареди и публичният дебют на Uber. Компанията за превози стартира търговията си с понижение от 7% и дори повлия негативно на по-малкия си конкурент Lyft, който излезе на борсата преди месец. Инвеститорите загубиха ентусиазма си поради търговската война и големите загуби на компаниите за споделено пътуване. Още повече, че Uber излезе на борсата по време на стачки на шофьорите си.

Автор: Цветослав Цачев, Елана Трейдинг
още от Коментари