нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Уроците за парите, които (не) научихме

Стойне Василев е независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на най-продаваната бизнес книга у нас за 2018 и 2019 година „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

В тези тежки времена трудно е да забелязваме положителните неща, които се случват около нас. Животът няма да свърши с тази пандемия и бъдещето не се отменя, а само се отлага. За да извлечем максимална полза от сегашното положение, е добре да си признаем грешките и да отчетем полезните неща, което то ни дава. В този материал съм синтезирал най-важните уроци, които всички ние ще научим (надявам се) от сегашната криза.

1. Когато си жаден, е прекалено късно да копаеш кладенец

Една от любимите ми библейски истории е за Йосиф, който бил повикан от фараона на Египет, за да разтълкува един негов сън за седем тлъсти крави, които биват изядени от седем мършави. Младият Йосиф му казал, че се задават седем плодородни и богати години, които ще бъдат последвани от седем гладни. Това накарало фараонът да образува държавен фонд от зърно, в която да се заделя по една пета част от реколтата. Пророчеството се сбъдва и Египет преминава сравнително леко през тази криза.

Имам доста приятели и познати, които изкарват добри пари, но харчат цялата си заплата до стотинка и често взимат бързи кредити за техника, някое подобрение вкъщи или за почивка. Години наред им повтарях да заделят малко средства за бъдещето. Глас в пустиня. От девет кладенеца вода ми носеха, за да ми докажат, че „няма страшно“, „когато му дойде времето, ще го мисля“ и други подобни оправдания.

За съжаление, част от тези хора останаха без работа още през първите дни от въвеждането на извънредното положение, а наличните им пари стигнаха само за няколко седмици след това. Решението за повечето от тях беше да вземат още кредити, с които да си плащат сметките и да връщат старите си задължения. Част от тях вече са в просрочие и нищо добро не ги чака. Урокът е ясен – спестявай в добри години, за да има с какво да живееш в лошите. Сигурен съм, че много хора ще го забравят, когато нещата се нормализират. И така до следващата криза…

2. Не разчитай някой друг да се погрижи за теб

По последни данни, извънредното положение у нас е оставило без работа над 110,000 българи, като последиците от бързия растеж на безработицата ще се усещат години наред. Част от тези хора ще получават обезщетение за безработица в продължение на няколко месеца и ще имат пари поне за покриване на разходите си за храна и плащането на битовите сметки.

За съжаление, има и немалък процент от останалите без работа, които са се осигурявали на минимална заплата или изобщо не са го правили. Те са главно от сферата на туризма (бармани, сервитьори, готвачи, камериерки), но има и от много други отрасли. За тях единствената алтернатива е да ползват (ако отговарят на многото изисквания) безлихвените кредити, обещани от правителството. Разбира се, те ще трябва да се връщат, а не са подарък.

За мен, урокът от тази ситуация е ясен – не трябва да разчитаме на някой друг да се погрижи за нашето бъдеще. При затворено заведение, например, собствениците на бизнеса първо се замислят как да намалят разходите си. След предоговарянето (или отлагането) на наема, следващото голямо перо са заплатите и осигуровките. Дори да има заделени пари за няколко седмици напред, повечето предприемачи нямат особен избор и логичната крачка е да освободят служителите си. Дори сравнително бързо да излезем от сегашната ситуация, не всички безработни българи ще си намерят отново работа, още по-малко при предишните условия.

За да не разчитаме на някой друг да определя бъдещето ни, е добре да имаме поне един източник на доходи, освен работната ни заплата или бизнеса. Има много варианти, но два са основните. Първият е да инвестираме в активи, които ни носят регулярни доходи (имоти, р2р, дивидентни акции и други) или капиталова печалба (акции, взаимни фондове и други), а вторият е да правим в свободното ни време нещо, от което може да изкарваме пари. Тук възможностите също са много – от онлайн магазин до ремонтни дейности.

Ще дам един пример за допълнителен източник на доходи. Един познат работеше като барман, но беше освободен от работа още на първата седмица от въвеждането на извънредното положение. Това му даде време да развие блога си, в който публикуваше от време на време ревюта на книгите, които е прочел. Свърза се с няколко български и чуждестранни издателства и онлайн книжарници, които му предложиха между 10% и 30% от коричната цена на книгите при продажба с неговия промокод. Засега, печалбата е около една минимална заплата, но при малко ангажимент, може да се превърне в добър източник на доходи, а защо не и на основен след време. /продължава на следващата страница/

още от Коментари