Затвори

В какъв ред да инвестираме парите си

 Стойне Василев е независим финансов коуч, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на книгата „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

 

Ако редовно четете тази рубрика и следвате съветите в нея, сигурно вече имате спестени пари или възможност да заделяте известна сума всеки месец. Възниква въпросът в какво първо да ги инвестирате и в какъв ред да влагате парите си, за да постигнете най-добрия резултат за вас. С уговорката, че ситуацията за всеки е различна, в тази статия ще дам някои общи насоки в какъв ред е добре да подредим приоритетите си в личните ни финанси.

Авариен фонд (първа линия на защита)

Както при всеки футболен отбор, на първо място е защитата. Ако приложим това правило в управлението на нашите пари, е добре да започнем от създаването на авариен фонд, който ще е първата ни линия на отбрана от неблагоприятното въздействие на външните фактори. Той трябва да покрие разходите ни за период от 6 до 12 месеца, ако останем без доходи или възникнат непредвидени разходи. Без да имаме тези заделени пари, всичко останало, което правим за личните ни финанси може да рухне много бързо. И това не са само приказки, а реални хора и съдби, които са пренебрегнали този прост инструмент за защита.

Здравна застраховка (втора линия на защита)

Здравето е един от основните ни активи и е добре да го пазим и да реагираме адекватно, когато се разболеем или имаме нужда от лекарска интервенция. На първо място в опазване на нашето здраве са профилактиката, спешната помощ и болничното лечение, но в България (а и не само) е необходимо и ние сами да помислим, когато попаднем в критична ситуация. За тази цел може да потърсим компаниите, които предлагат здравни застраховки. Тези продукти са различни по предлаганите покрития, лимити и услуги, като може да варират от профилактика и възстановяване на средства за лекарства до изплащане на огромни суми при лечение на особено тежки заболявания.

Застраховка Живот (трета линия на защита)

Това е най-високото ниво на защита, защото се отнася за най-ценното ни – нашия живот. Разбира се, това е само основното покритие, но има много допълнителни пакети, които да осигурят средства, ако загубим временно или трайно нашата работоспособност. Получавал съм много въпроси от типа „Аз съм програмист и не ми трябва такава застраховка. Получавам високи доходи и винаги мога да си намеря друга работа“. Моят отговор е „Представи си ситуация в която искаш да работиш, но не можеш“. В работата ми за една от водещите застрахователни компании в България се сблъсках с много хора, които не могат да упражняват професията си, поради различни травми и тежки здравословни проблеми, и за тях е жизненоважно да получават алтернативен доход.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Йордан Узунов е директор производствена дирекция в СТЕМО. Магистър по компютърни системи и технологии от Техническия университет - Варна. Сертифициран ИT одитор от международната неправителствена организация ISACA - Асоциация за одит и контрол на информационни системи.

Милена Драгийска е главен изпълнителен директор на "Лидл България"

Цитат на деня
Виц на деня

Снимка: Shutterstock

Валутен калкулатор

Валутен курс за 17.08.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 17.08.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.72502
0.579703
CNY
10
2.49404
4.00956
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.18346
0.457989
RUB
100
2.5461
39.2758
USD
1
1.717
0.582411