Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Венецуела и Колумбия се готвят за война

Снимка: Guliver / Getty images

Отношенията между Венецуела и Колумбия се нажежават, напомнят дори предвоенно време. Каракас обвинява съседната страна в тероризъм на държавно равнище, а Богота - в подкрепа за екстремистка групировка. Колумбия впрочем бе подкрепена от Съединените щати и съюзниците им в Латинска Америка.

Венецуелският външен министър Хорхе Ареаса заяви, че терористичните атентати в страната му са подготвени на колумбийска територия, за което има убедителни доказателства. И обеща да внесе съответните факти за разглеждане в ООН. По думите на министъра това ще е "неопровержима информация, а не абсурдни измислици" като тези на съседната държава, от години вече обвиняваща президента на Венецуела Николас Мадуро, че подкрепя тероризма.

"Ще посочим точното местоположение и ще покажем снимки, ще осигурим свидетелски показания, ще разкрием дати, имена и връзки - всичко около терористичните атаки, подготвяни на територията на Колумбия срещу Венецуела", написа в Туитър Ареас.

Още миналата година Мадуро настоя колумбийските власти да екстрадират група от петима венецуелци, включваща полковника в оставка Освалдо Паломо и Хулио Борхес - един от водачите на венецуелската опозиция. Според официален Каракас тези хора са замесени в покушението срещу венецуелския президент от 4 август 2018 г. Тогава Мадуро говори на парад по случай 81-ата годишнина на Боливарската национална гвардия и по време на словото му към трибуната се приближиха три дрона, натоварени с експлозив. Снайперисти от полицейския спецназ успяха да ги ликвидират. Впоследствие венецуелските власти твърдяха, че атентатът е подготвен от 25-членна група, провеждала тренировките си на ферма край колумбийското градче Чинакота. Колумбия на свой ред заявяваше, че информацията на Мадуро не отговаря на истината.

Ареаса си спомни за някогашните обвинения на фона на рязко влошаване на отношенията с Каракас. В края на август Иван Маркес, един от лидерите на групировката Революционни въоръжени сили на Колумбия (ФАРК), заяви, че скъсва мирното споразумение с колумбийските власти и продължава бойните действия, водени от лявото екстремистко формирование в течение на 52 години. Маркес не получи подкрепа от повечето си съратници. Непримирими членове на ФАРК обаче заявиха, че са готови за сливане с т. нар. Армия за национално освобождение, подкрепяна според официална Богота от венецуелските власти. Президентът на Колумбия Иван Дуке обвини Мадуро, че се опитва да провали мирния процес в страната му.

Венецуелският държавен глава отвърна с контраобвинения. Като се позова на данни от разузнаването, Мадуро обяви "оранжев код за заплаха" в районите, гранични с Колумбия, тъй като съседната страна планирала въоръжена агресия. Венецуелската армия започна на 10 септември военни маневри, които ще траят до 28 септември. Войските тренират действия при евентуално нахлуване на Колумбия. Генералният щаб в Богота заяви на свой ред, че "няма да се поддава на провокации".

Наред с венецуелската опозиция Иван Дуке бе сред инициаторите за свикване на състоялото се на 11 т. м. заседание на страните от Междуамериканския договор за взаимна помощ (ТIAR), или Пакта от Рио, както още го наричат, тъй като е сключен в Рио де Жанейро през 1947 г. Участници в споразумението са 16 държави от Новия свят. Еквадор, Боливия и Никарагуа са се оттеглили от него, а преди пет години Венецуела също напусна Пакта. Но Хуан Гуайдо, признат през януари от противниците на Мадуро за легитимен президент на страната, отново се включи в договора.

Пактът от Рио предвижда твърде различни мерки - от санкции до военна помощ, в случай че страни-членки на споразумението станат обект на агресия. Повечето участници в заседанието гласуваха за свикване на специалния консултативен орган. Задачите му включват всестранен анализ на венецуелската криза и възможните мерки за реагиране. Сред 10-те страни, гласували за свикване на консултативния орган, бяха САЩ. Държавният департамент подкрепи резултатите от заседанието на Пакта и подчерта в изявлението си, че действията на Мадуро "застрашават мира и сигурността" на страните, граничещи с Венецуела.

В случая става дума само за психологическо въздействие върху Каракас, смята Виктор Хейфец, директор на Центъра за ибероамерикански изследвания в Санктпетербургския държавен университет.

"Малко е вероятно да избухне военен конфликт между Венецуела и Колумбия. Дуке си има достатъчно проблеми днес, включително с въоръжените бунтовнически групировки. А Мадуро чудесно разбира, че бойните действия срещу Колумбия неизбежно ще се разширят и ще предизвикат нахлуване на САЩ. Не са равни и военните възможности на двете страни. Колумбийската армия има повече опит, натрупан в дългогодишната гражданска война. Освен това Колумбия е страна с по-голямо население", заяви Хейфец пред "Независимая газета".

Генадий Петров, "Независимая газета" / БТА

още по темата
още от Коментари