Затвори

Временно успокояване на борсите по света

Цветослав Цачев, Елана Трейдинг

Световните пазари се успокоиха след натиска, който преживяха около ескалацията на търговската война между САЩ от една страна и Китай и ЕС от друга. Инвеститорите спряха да се вълнуват от приближаващия краен срок на въвеждането на митата. Тази реакция показва, че лошите новини вече са отразени в котировките на акциите.

Американският пазар получи сериозна подкрепа от икономическите новини за страната плюс обичайната положителна нагласа, която инвеститорите имат около големи празници. Денят на независимостта е период на по-ниска търговия с акции и оптимизъм на Уолстрийт.

Тази година също не беше изключение и данните за подобрението на бизнес климата и за новите работни места в САЩ успяха да доведат до 1-2% растеж на щатските индекси. Европа също се представи добре и основните пазари отчетоха подобно покачване.

Търсене на акции се появи в Китай и останалите големи борси в Азия, където печалбите бяха по-големи дори от развитите пазари. Това не се дължеше на обръщането на посоката на пазарите, а на покупките на евтини книжа след доста силния спад на развиващите се пазари.

Въпреки добрите новини за щатската икономика през юни, в глобален мащаб се наблюдава забавяне на растежа. Митата все още нямат пряко отношение към влошаването, но са косвена причина за това.

Бизнес цикълът навлиза във върховия си етап. Повишаването на лихвите и ръста на долара се отразяват повече на развиващите се пазари, отколкото на щатската икономика. Това не е изненада, защото винаги има отражение върху капиталовите потоци към тези страни. Политиката на Белия дом носи опасността от ускоряване на този процес и към страни от Латинска Америка, не само към Китай.

В същото време може да се очаква и влошаване на бизнес климата в САЩ по линия на външната търговия и най-вече като превантивна реакция на щатските мениджъра по отношение на новините. Забавянето ще се усети през следващите няколко месеца, но рисковете от глобална рецесия са незначителни.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Йордан Узунов е директор производствена дирекция в СТЕМО. Магистър по компютърни системи и технологии от Техническия университет - Варна. Сертифициран ИT одитор от международната неправителствена организация ISACA - Асоциация за одит и контрол на информационни системи.

Милена Драгийска е главен изпълнителен директор на "Лидл България"

Цитат на деня
Виц на деня

Снимка: Shutterstock

Валутен калкулатор

Валутен курс за 20.07.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 20.07.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.68128
0.594785
CNY
10
2.46917
4.04994
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.18663
0.457325
RUB
100
2.64111
37.8629
USD
1
1.67595
0.596677