Затвори

Това е лицето на бразилската корупция

Снимка: Форбс Бразилия

В необичайна и много креативна кампания за бразилоското издание на "Форбс", рекламна агенция "Огилви" в страната създаде компютърно генериран обединяващ образ, който представлява лицето на бразилската корупция. 

Изобразеният мъж е кръстен Рик Бразилски. Ако сравним неговото състояние с това на най-богатите хора в света според "Форбс" през 2018 г., той би бил 8-мият милиардер в света. 

Така изглежда лицето на корупцията с бяла якичка в корпоративния сектор на Бразилия, изтъкват авторите на кампанията.

Корупцията съществува навсякъде по света, но в някои държави като Бразилия тя има особено застрашителни размери. Целта на образа на Рик е да припомни за тежките корупционни злоупотреби специално в Бразилия. Трудно е да се определи точно колко пари поглъща корупцията и колко коства на държавата годишно, но според клон на бразилската федерална полиция те са около 61 млрд. долара.

Толкова е богат агресивният и самодоволен Рик. 

Образът на Рик Бразилски е създаден с използване на изкуствен интелект, с помощта на технологичните компании Nexo и Notan. Неговото лице включва навици на консумация и дори е създаден по вида на водещи фигури от корпоративния сектор в Бразилия, заловени и осъдени за корупция при две големи разследвания. Включени са също данни от множество медийни репортажи, 150 снимки на хора, обвинени в корупция, изявления, интервюта, книги. 

Проектът е бил стартиран преди 8 месеца. Той е воден от журналист и автор. 

"Идеята на г-н Рик Бразилски е да насочим вниманието към корпуционните данни", коментира Клаудио Лима, главен творчески директор на агенция "Огилви" Бразилия. "Списъкът на "Форбс" е водещ инструмент, който да помогне за разбирането на нетното богатство на милиардерите. Следователно, показването, че корупцията може да генерира толкова голямо състояние е най-добрият начин, с който списанието разполага, за да се бори с проблема", казва той. 

Рик Бразилски би бил една от най-влиятелните фигури в страната, ако наистина съществуваше, а по някакъв начин всъщност и го има.

Той ще дебютира с присъствие в изданието на списанието на 16 април. 

Как ли би изглеждало лицето на корупцията в България и по какви ли фактори би се определило?

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Йордан Узунов е директор производствена дирекция в СТЕМО. Магистър по компютърни системи и технологии от Техническия университет - Варна. Сертифициран ИT одитор от международната неправителствена организация ISACA - Асоциация за одит и контрол на информационни системи.

Милена Драгийска е главен изпълнителен директор на "Лидл България"

Цитат на деня
Виц на деня

Снимка: Shutterstock

Валутен калкулатор

Валутен курс за 20.07.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 20.07.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.68128
0.594785
CNY
10
2.46917
4.04994
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.18663
0.457325
RUB
100
2.64111
37.8629
USD
1
1.67595
0.596677