Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Всичко важно за доброто писане, събрано само в 13 туита от Стивън Пинкър

Стивън Пинкър. Снимка: Guliver/ Getty Images

Стивън Пинкър е известен лингвист от престижния Харвардски университет и автор на няколко бестселъра ("Просвещение сега", "По-добрите ангели на нашата природа"). Едната от книгите му беше определена от Бил Гейтс, който е запален и взискателен читател, като негова любима за всички времена. 

Новата най-любима книга на Бил Гейтс

През януари 2019 г. Пинкър влезе в социалната мрежа Twitter, за да сподели опита и философията си по отношение на доброто писане. Той го направи, публикувайки само 13 туита, които обаче са много полезни за всички автори на текстове, разкази и истории, разказва Business Insider. Тези съвети може да бъдат използвани и от най-натоварените от липсата на време професионалисти. С тях всеки може да подобри писането си, независимо дали работи в криейтив рекламата, твори книга, опитва да напише научна статия или е любител, желаещ да се увъдвърпенства в разказването на истории в увлекателен текст.

Писането остава ключово умение за успех. 

Ето и съветите на Пинкър: 

1. Направете "обратно инженерство" на това, което четете. Открийте структурата му и я разгледайте. Ако се усеща като добре написано, какво го прави добро? Ако е ужасно, защо? 

2. Прозата е прозорец към света. Позволете на вашите читатели да видят това, което вие виждате (или си представяте), като използвате визуален, конкретен език.

3. Не бъдете "мета". Сведете до минимум "концепциите в концепции" като "подход, предположение, концепция, състояние, контекст, рамка, въпрос, ниво, модел, перспектива, процес, обхват, роля, стратегия, тенденция" и "променлива". 

4. Нека глаголите бъдат глаголи. Използвайте "появява се", а не "прави поява". 

5. Бъдете наясно с т.нар. Курс на познание: Когато вие знаете нещо, е трудно да си представите какво е да не го знаете. Намалете акронимите и техническите термини. Използвате "например" свободно. Показвайте черновата си навред и се подгответе да научите, че онова, което е очевидно според вас, може да не е очевидно за всички други хора.

6. Изпускайте ненужни думи. 

7. Избягвайте да използвате клишета от литературата като това за "чумата", "като чума". 

8. Сложете стара информация в началото на изречението, нова информация в края.

9. Запазете "реколтата" за накрая: Всяка сложна фраза трябва да отиде в края на изречението. 

10. Прозата трябва да бъде последователна: Читателите трябва да знаят как всяко изречение е свързано с предишното. Ако не е очевидно, използвайте "това е...", "например", "като цяло", "от друга страна", "въпреки това", "в резултат", "защото", "и въпреки всичко" или "напротив". 

11. Ревизирайте няколко пъти с единствената цел да подобрите написаното.

12. Прочетете го на глас. 

13. Открийте най-добрата дума (тя не винаги е най-хубавата дума). Допитайте се до речник с бележки за употреба и енциклопедия. 

още от Криейтив