Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Господарката на творческото мислене

Снимка: Shutterstock

Повечето от нас мислят, че добрата памет е даденост, извън контрола ни. Всъщност, тя може да бъде и умение, което се учи. С някои лесни трикове умственият потенциал на всеки човек може да се подобри и той да стане по-креативен и иновативен. Това със сигурност е преимущество в света на идеите за нови проекти, продукти, маркетинг и реклама. Изобщо, в бизнеса. 

Първата стъпка се състои в това да промените начина, по който мислите за паметта си. Тя не е създадена да помни имена, да открива липсващи ключове или да складира всяка парола, която някога сте създали. Проектирана е, за да работи в контекст. Например, ако опитате да направите списък на всеки зеленчук, който можете да си спомните, ще напишете много повече неща, ако си представяте, че се разхождате из магазин за зеленчуци.

"Паметта ви служи, за да ви дава информация за това какво да очаквате в света и как да разрешавате проблеми и ситуации", коментира Арт Маркман – когнитивен психолог и автор на книгата "Умното мислене". В идеалния случай, вие искате умът ви да бъде пълен с полезна информация, която ви помага да решавате сложни служебни проблеми.

За да успеете да се научите да съхранявате качествени спомени, които ще ви направят по-добър/а в творческото мислене, опитайте следните неща:

1. Ангажирайте едновременно тялото и ума си. Ако искате да помните нови идеи, трябва да слушате добре и да се фокусирате. Първо, спрете с мултитаскинга.

Човешкият ум не може да мисли в няколко насоки едновременно. Той разпределя времето, обяснява Маркман. Според него, ако опитваме да насочим мисълта си по едно и също време към няколко проблема, ще се учим много по-неефективно. Затова, за да подобрите паметта си дори повече, включете и тялото. Седнете с изправен гръб, водете си бележки, разходете се, ако се почувствате уморени. "Ангажирайте цялото си аз", казва Маркман. "Не сме само мозък в кутия."

2. Преразгледайте три точки, които искате да си спомняте. Когато учим нова информация (като четем книга или участваме в семинар например) обикновено успяваме да запомним от всичко поето като данни само около 3 неща. За да контролирате това, което сте запомнили, правете преговор. Припомнете си трите неща, които са били от най-голямо значение за вас. Опитайте да ги запишете в аудиофайл, в дневник или ги разкажете на приятел. Това ще ви помогне да ги внедрите в паметта си.

3. Обяснете си нови концепции. За всеки предприемач например богатата памет помага да се комбинират привидно изолирани една от друга идеи, за да се намери ново решение. "За да сторите това, трябва да проумеете как светът работи", казва Маркман. "Ще получите това познание и ще го запомните като си обясните или като обясните на някой друг как някаква нова за вас концепция работи".

Затова, когато чуете нова идея, огледайте се за празни места в разбирането ви за нея и опитайте да ги попълните. Запитайте се защо това работи. Как работи? Проверете за думи, които не разбирате в системата. Колкото по-ясна е концепцията, толкова по-лесно ще се запомни.

Съветите изброява сп. Entrepreneur

още по темата
още от Криейтив
14
Събота
Декември