Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Упражнения за подобряване на творческите сили

Снимка: Shutterstock

Една искра, промъкнала се в мрака, може да разпали силен огън. Цялата трудност е в това как да хванем, задържим и засилим пламъка на тази искра на вдъхновението. Някои по рождение притежават тази способност, но на повечето хора се налага да учат внимателно това изкуство, разказват авторите на Adme.ru.

Те посочват пет упражнения за развиване на креативността, с която са убедени, че всеки човек е дарен. 

Упражненията са следните:

Две случайности

Вземете тълковен речник и изберете две случайни думи. Просто посочете с пръст в отворените наслуки страници. Съпоставете двете понятия, опитайте се да откриете нещо общо между тях. Измислете увлекателна история, в която тази връзка да се усеща. Това упражнение отлично тренира мозъка.

Лудият генетик

Вземете чист лист хартия и флумастер. Най-добре ще е, ако не можете да рисувате, защото красотата и резултатът не са от значение в това упражнение. Най-важен е самият процес. Сега нарисувайте нещо, което съчетава в себе си колкото се може повече признаци на всички животни, за които можете да се сетите. Например лисица с рибя опашка или дълговрат заек с копита. Целта на упражнението е да убиете всички зачатъци на логиката и здравия разум и да акцентирате върху творческия си потенциал.

Безумният архитект

От животните минаваме на архитектурата. Хайде, като малките деца, да нарисуваме една къща. Преди това обаче си намислете 10 произволни думи. Представете си, че сте архитект и са ви поръчали проект за сграда. Поръчителят обаче ви е поставил 10 задължителни условия. Това са избраните от вас думи. Може да включите буквално всичко – например „портокал” – и покривът на вашата къща може да стане оранжев. Или „чиния” – и прозорците ще придобият овална форма. Докато рисувате, си представяйте как би изглеждала сградата в реалността.

Продължава на следващата страница.

още по темата
още от Криейтив