1 200 дейци на културата ще получат по три работни заплати

1 200 дейци на културата ще получат по три работни заплати

1 200 дейци на културата ще получат по три работни заплати

Правителството предлага спешни мерки и за културата в условията на извънредно положение. За времето на извънредното положение за 2 месеца плюс още един след това ще се осигури по една минимална заплата плюс осигуровките за актьори, художници и литератори. Става дума за тези, които през миналата година са получавали до 1000 лв. на месец доход. Това означава, че на практика всички те ще получат по три работни заплати

По данни на министерството на културата от тази мярка ще се възползват около 1200 души в зависимост от техните доходи. Това стана ясно на извънреден брифинг в Министерския съвет.

"Това е една много важна подкрепа, за да се премине през извънредното положение". Това заяви министърът на културата Боил Банов. Той уточни, че за останалите важи мярката за безлихвен кредит от 1500 лв. на месец. Това е много хубава мярка и не знам защо хората не обръщат внимание колко е уместна, каза министърът. При нея се предвижда 5-годишен гратисен перио, и 10-годишен период за връщане, подчерта той и коментира, че при всички случаи хората ще успеят да върнат тези заеми още във времето на гратисния период, защото доходите в следващите години ще се вдигат.

 И двата вида подпомагане за хората, заети в сектора на културата, се очаква да стартират от края на април. "Това не е социална помощ. Това е грижа в една тежка ситуация", добяви Банов и припомни, че са подсигурени заетите в държавните културни институции за 6 месеца, за да бъдат спокойни в своята работа.

Отделно от това се разработват механизми за подпомагане след извънредното положение. Възнамерява се да се увеличат бюджетите на творческите проекти, където ще се увеличат административните разходи на 25-30% , за да се създаде устойчивост. Ще се удължат и сроковете на тези проекти.

"С огромно уважение към всички дейци на културата, очакваме около 1 200 души да бъдат подкрепени. Не случайно сме се спрели на работна заплата, защото това не е социална помощ, това е подкрепа за хората, които в момента не могат да работят. Около 2,7 милиона ще ни струва това. Ще работим с колегите от фонд "Култура" и ще помогнем за създаване на документацията и за регламента, по който ще бъдат разпределени средствата. По Националния план за действие по заетостта ние ще продължим програма "Мелпомена" на стойност 2 милиона лева. Тя е за около 230 работни места в държавните и общински театри в продуцентските къщи. Тези работни места могат да бъдат и повече, защото ние подкрепяме една работна заплата, но гъвкавото работно време може да даде възможност на повече хора да се възползват от програмата", каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ