Затвори

Алея на българската азбука украси Пловдив

Пловдив вече има своя Алея на българската азбука, предаде БНТ. Тя се състои от 30 дървени букви, изработени от хора в неравностойно положение и доброволци.

Символите красят пешеходната зона до едно от оживените кръстовища в район "Южен".

Близо 5 месеца е отнело на доброволците да изработят огромните дървени букви. Символите на българска азбука са оформени в специална работилница в Куклен, където хората в нужда са получили и психологическа подкрепа.

"Хората се чувстваха полезни и значими, защото през 2019 г, когато нашия град Пловдив е Европейска столица на културата мисля, че си заслужаваше да направим нещо, с което по някакъв начин да продължим делата на нашите предци", коментира Величка Маринова - председател на Националното сдружение за социално сътрудничество и партньорство.

Идеята за патриотичната инициатива се ражда точно от хората в неравностойно положение. Те забелязали, че повечето надписи в града са изписани на английски език.

Посланието, което хората искат да отправят с Алеята на кирилицата, е да се пише на български език, както и по-малко да ползваме чужди думи в нашето ежедневие.

Доброволците са подарили дървените букви на район "Южен" и се надяват те да бъдат опазени от вандалски прояви.

още по темата
още от Култура