Алея на българската азбука украси Пловдив

Алея на българската азбука украси Пловдив

Алея на българската азбука украси Пловдив

Пловдив вече има своя Алея на българската азбука, предаде БНТ. Тя се състои от 30 дървени букви, изработени от хора в неравностойно положение и доброволци.

Символите красят пешеходната зона до едно от оживените кръстовища в район "Южен".

Близо 5 месеца е отнело на доброволците да изработят огромните дървени букви. Символите на българска азбука са оформени в специална работилница в Куклен, където хората в нужда са получили и психологическа подкрепа.

"Хората се чувстваха полезни и значими, защото през 2019 г, когато нашия град Пловдив е Европейска столица на културата мисля, че си заслужаваше да направим нещо, с което по някакъв начин да продължим делата на нашите предци", коментира Величка Маринова - председател на Националното сдружение за социално сътрудничество и партньорство.

Идеята за патриотичната инициатива се ражда точно от хората в неравностойно положение. Те забелязали, че повечето надписи в града са изписани на английски език.

Посланието, което хората искат да отправят с Алеята на кирилицата, е да се пише на български език, както и по-малко да ползваме чужди думи в нашето ежедневие.

Доброволците са подарили дървените букви на район "Южен" и се надяват те да бъдат опазени от вандалски прояви.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ