Селище на над 3000 години в Северозапада откриха археолози

Селище на над 3000 години в Северозапада откриха археолози

Селище на над 3000 години в Северозапада откриха археолози

Археолози откриха уникално селище от различни епохи по трасето на газопровода „Турски поток – Северозапад”, предаде bTV.

Землището на село Расово в Северозападна България е един от общо трите обекта, които се проучват.

Открито е праисторическо жилище от късната бронзова епоха, тоест, то е над 3000 години, обясни д-р Андрей Аладжов от Националния институт към БАН „Интересното е, че глинената стена е паднала върху инвентара на жилището и го намираме на място, както е стояло преди 3000 години”, допълни той.

По думите му най-многобройни са откритите керамични съдове. „Това са съдове от култура, наречена „Орсоя-Балей”, и датират от 1200 г. пр. Хр.”, посочи д-р Аладжов.

„За съжаление, това е единственото цялостно жилище, което сме открили, тъй като дълго време земята е била подложена на селскостопанска обработка в голяма дълбочина и повечето структури от жилищата са унищожени”, отбеляза той.

Аладжов показа и съоръжение, в което се застъпват различни епохи и няколко находки от него. Става дума за мъжки пръстен от късната бронзова епоха, две фибули от римския период – безопасните игли на древността, с които са закопчавани наметките, републиканска монета, както и обеца от средновековния период.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ