Балетът "Легенда за езерото" от Панчо Владигеров с премиера в София

Балетът Легенда за езерото от Панчо Владигеров с премиера в София

Балетът "Легенда за езерото" от Панчо Владигеров с премиера в София

На 15 март в Софийската опера и балет предстои премиерата на балета "Легенда за езерото" от Панчо Владигеров.

Премиерата е посветена на 120 годишнината от рождението на големия български композитор и е под патронажа на президента Румен Радев.

Следващите премиерни спектакли са на 16 и 17 март.

Постановчик и хореограф на премиерния спектакъл е Донвена Пандурски, която от 30 години живее и работи в Германия. Тя  поставя и на сцената на Мариинския театър.

Заедно с Донвена Пандурски в Софийската опера и балет над "Легенда за езерото" работят и Павел Шаппо, който е художник на постановката, Александър Наумов - художник по осветлението и Вечеслав Хомяков - балетмайстор репетитор. И тримата поставят творби в Мариинския театър и са верни приятели на Донвена Пандурски. 

Самата Пандурски е изключително благодарна, както тя казва, че работи с младия и талантлив балет на националната опера в България, с художествения ръководител на балета към Софийската опера Сара-Нора Кръстева и с целия екип на балета, който неотлъчно е до нея в процеса на работата. 

В балета “Легенда за езерото” оживяват богатият колорит и поетичност на музиката на Панчо Влагидеров.

Действието се развива в приказно време и на приказно място. Фантазия и реалност се преплитат в драматичен разказ за човека и природата, за любовта и омразата, за мира и войната. Новата интерпретация търси съвременно звучене на вечните стойности от живота.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ