БНТ подкрепя българското кино с над 4,5 млн. лева

БНТ подкрепя българското кино с над 4,5 млн. лева

БНТ подкрепя българското кино с над 4,5 млн. лева

Българска национална телевизия обяви предстоящото начало на новата конкурсна сесия за филмопроизоводство. На специално събитие за медии и представители от бранша, обществената телевизия представи приоритетите в програмното съдържание, отворените позиции за новия период от 2021-2022 година и размера на финансовата подкрепа. Събитието се излъчваше на живо в двата сайта на БНТ и ще бъде достъпно и в официалния YouTube канал на телевизията.

"Най-ценното за БНТ е историята, която пази и всички ние трябва да положим необходимите усилия, за да я съхраним и предадем на младото поколение. С особено внимание ще проследя проектите за екранизация на произведения по класически и съвременни български автори. Гео Милев, Елин Пелин, Йордан Йовков, Алеко Константинов, Дора Габе, Елисавета Багряна и много други знакови имена са ни оставили огромно културно наследство, което БНТ може да приюти в своя ефир", заяви генералният директор на националната телевизия Емил Кошлуков.

Сред заглавията, продуцирани от БНТ, които бяха припомнени и показани като малка ретроспекция са класики като „На всеки километър“, „Козият рог“, Дами канят“, „Тримата от запаса“, „С деца на море“, „Капитан Петко войвода“ и др. В съвременните сериали са заглавия като „Под прикритие“ - най-успешният проект досега с реализация на много чужди пазари, „Четвърта власт“, получил множество отличия, „Денят на бащата“ насочващ вниманието към социална тематика и двата семейни сериала „Островът на сините птици“ и „Румбата, аз и Роналдо“, които бързо успяха да спечелят вниманието на малките зрители. Сред филмовите заглавия, които БНТ подкрепя през последните години са „Лошо момиче“ , „Възвишение“ по едноименния роман на Милен Русков, „На границата“, „Ага“, „18% сиво“  и др.

В момента Продуцентският център СТФ „Екран“ работи по два нови сериал. БНТ е продуцент или ко-продуцент в други седем български филма, които са в различен етап на производство и съвсем скоро ще бъдат обявени първите готови проекти.

Ето и обявените днес програмни позиции и размер на финансиране за конкурсна сесия за филмопроизводство на БНТ за периода 2021-2022:

1. „Телевизионен семеен сериал” – 12 епизода по 54 минути, общ финансов ресурс до 1 332 000 лева без включен ДДС;

В случай, че сериалът има висок рейтинг отговарящ на критериите, съгласно чл. 65, ал. 2 от Правилника за реда и условия за продуциране и копродуциране на филми в Българската национална телевизия с опция да бъде продължен с нов сезон.

2. „Телевизионен сериал” – 12 епизода по 54 минути, екранизация по класически или съвременни български литературни произведения, общ финансов ресурс до 1 776 000 лева без включен ДДС;

3. „Пълнометражен игрален филм” – с времетраене 85 минути, екранизация по класически или съвременни български литературни произведения, финансов ресурс до 280 000 лева без включен ДДС;

4. „Ситком” – 40 епизода по 27 минути, общ финансов ресурс до 400 000 лева без включен ДДС;

5. „Игрален филм – дебют” – 1 брой с времетраене 27 минути, на младежка тематика, финансов ресурс до 72 000 лева без включен ДДС;

6. „Документален филм – дебют” – 1 брой с времетраене 27 минути, фокусиран върху национални и регионални исторически процеси и личности, финансов ресурс до 26 400 лева без включен ДДС.

Общият финансов ресурс за филмовата сесия е в размер на 3 886 400 лева без включен ДДС или 4 663 680 лева с включен ДДС. Обявените финансови средства за всяка една позиция са определени на база Норматив за максимални базисни параметри (Приложение №1) от Правилника за реда и условия за продуциране и копродуциране на филми в Българската национална телевизия. След класиране на проектите, Бюджетната комисия по филмопроизводство ще определи окончателните разходи за реализацията им.

Срок за подаване на документи за участие в конкурсната сесия - от 16.11.2020 година до 30.01.2021 година, включително, а провеждането на заседанията на Художествените съвети за игрално и документално кино ще бъдат до края на месец май 2021 година.

Всички условията за участие в конкурсната сесия ще бъдат публикувани на сайта на БНТ преди началото на новата сесия

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ