Думи, образи, места. 140 години от обявяването на София за столица (галерия)

Никола Петров (1881–1916) "Народният театър, 1912 маслени бои върху върху платно", 73х73 СГХГ

Сердика, Средец, София… за времето на своето съществуване главният град на България има различни имена и минава през различни периоди в развитието си. За 140 години - откакто София е обявена за столица - градът се превръща от малко населено място с улици „до колене в кал“ в значим и динамичен град със свое лице, дух и култура.

Част от тази трансформация проследява специална изложба под надслов "Думи, образи, места. 140 години от обявяването на София за столица", която ще бъде открита на 12 септември в Софийска градска художествена галерия. Експозицията, отразяваща живота и развитието на столицата, отразени в творбите на поколения български художници ще може да бъде посетена до 16 февруари, 2020 г.. Своеобразната разходка из знакови места и събития в София минава през платната на Антон Митов, Никола Петров, Иван Гецов, Цанко Лавренов, Никола Танев, Златю Бояджиев, Дечко Узунов Текла Алексиева, Иван Кирков, Лъчезар Бояджиев, Надежда Олег Ляхова, Кирил Прашков, Самуил Стоянов и др.

В експозицията участват произведения от РИМ-София, Национална галерия, галериите в Казанлък, Пазарджик, Плевен, Шумен и Сливен. Специално са подготвени и десет тактилни 3D картини за хората с увредено зрение, в партньорство с Института по информационни и комуникационни технологии към Българската академия на науките и Столична община.

Артистичната визия на залите е подкрепена с фотографии и стари картички от колекцията на Христо Алексиев, „Изгубената България“ и BulFoto.

Изложбата е съпътствана от албум, посветен на столицата, ще бъдат прожектирани документални филми за София; ще се организират представяния на книги, лекции и дискусии за историята и развитието на града през годините; предвидени са и още много други музикални и културни събития.

Проекта е осъществен от екипа на СГХГ, графичен и пространствен дизайн Венелин Шурелов.

Изложбата се осъществява с партньорството на: Министерство на културата, Столична община, Аурубис, Уника, БТА, БНТ, БНР.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ