Международен проект „Младите в операта” започва у нас

Международен проект „Младите в операта” започва у нас

Международен проект „Младите в операта” започва у нас

България е първата държава домакин по реализирането на двугодишен международен проект „YOUNG@OPERA” / „Младите в операта”.

Проектът ще бъде изготвен със съдействието на Фондация „Опероса”. В рамките му талантлив млад екип от България, Сърбия и Черна гора ще работи по операта „Слугинята-Господарка". Творбата ще бъде представена в различни градове на трите държави през 2018 г.

На 18 февруари, на сцената на кино „Влайкова“ в София, столичната публика ще може да види тази опера от италианския композитор Джовани Паизиело.

В ролята на Серпина ще влезе сръбското сопрано Александра Станкович, а ролята на Уберто ще изпълни големият български бас Божидар Божкилов.

Към тях ще се присъедини и Явор Бахаров, като Веспоне. Диригент ще бъде Милен Апостолов. Ръководител на проекта е маестро Предраг Госта (Сърбия, САЩ). Режисьорът е от Сърбия - Владан Джуркович. Сценографът Магдалена Влаич, също. Костюмите са на Лина Лекович от Черна гора. На пианото ще бъде Бояна Радивойевич (Сърбия). 

Операта е посветена на вечната тема за любовта и брака. 

„Винаги е имало две причини за встъпване в брак - заради любов, или заради облаги... а понякога и двете. Темата за брака е предмет за комедия още от древността до наши дни. Какви са мотивите на младите момичета да имат отношение с по-възрастен мъж? Струва ми се, че тази много стара тема никога не е била толкова актуална, колкото днес”, споделя режисьорът.

„Слугинята-Господарка" ще бъде представена утре в Банско - в зала ”Информационен център“ от 17 ч., на 18-ти февруари в столицата, на 20-ти - в Габрово - зала „Възраждане“, на 23-ти в Плевен - ДКТ „Иван Радоев“. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ