Националната библиотека представя "Завета" на Васил Априлов

Снимка: Shutterstock

На 21 юли ще се навършат 230 години от рождението на видния български просветител Васил Априлов. По този повод Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" (НБКМ) в София организира Ден на отворените врати. 

Той ще бъде на 19 юли, петък, от 10 до 16 ч. - време, през което всеки посетител ще може да види отблизо оригинала на „Духовное завещанiе Василiя Евстатьева сына Априлова”, писано от възрожденеца през 1844 г. в Одеса

Това е безценен документ, сравним с личните бележници на Левски, Ботев и Раковски, част от колекцията "Български исторически архив" на НБКМ, обясняват от библиотеката. Оригиналът се съхранява в трезор на БНБ и ще бъде изваден оттам специално за Деня на отворените врати в нея.

Официалното представяне на ръкописа и на фототипното му издание “Заветът” (съвместен проект с изд. “Абагар”) ще започне в 11:00 часа на 19 юли в Централното фоайе на Библиотеката. 

Гости на церемонията ще бъдат представители на местната управа и на културни институции в Габрово, родния град на Васил Априлов, останал в историята ни като един от най-значимите дарители, просветни и стопански дейци през първата половина на XIX век.

още от Култура