Националният исторически музей представя археологическите си открития през 2018 г.

Националният исторически музей представя археологическите си открития през 2018 г.

Националният исторически музей представя археологическите си открития през 2018 г.

Националният исторически музей (НИМ) представя на специална едномесечна изложба археологическите си открития през 2018 г. - златни и сребърни съкровища, изящни древни предмети и културни ценности, съобщи Дарик.
 
Зам.-директорът на музея проф. д-р Иван Христов е куратор на експозицията. Тя е озаглавена "Археологическите открития на НИМ. Обекти, съкровища и проучватели през 2018 г.". Според специалистите изключително ценни са 10-те жълтици с изображения на ликовете на четирима императори от края на 6 в. и началото на 7 в., част от съкровището от 100 монети, открито от проф. д-р Иван Христов при проучването на ранновизантийския град Хрисосотира - между Созопол и Черноморец.

Гостите ще видят и рядка бронзова тежест за кантар с изображение на византийска принцеса от 6 в., както и бронзова лампа с предполагаем египетски произход от същия период.

Още много значими находки са показани в експозицията благодарение на открития на гл. ас. д-р Мариела Инкова, д-р Маргарита Попова, Мартин Христов, Павлина Девлова, Елена Ендарова, Панайот Антонов и Илия Киров.

Постери и снимки също ще илюстрират откритията на археолозите от Националния исторически музей - от десетки разкопки, теренни обхождания, наблюдения и геофизични проучвания в цялата страна. Проучванията са осъществени със средства на музея, на Министерството на културата, на частни спомоществователи и на местните общини.

С изложбата Националният исторически музей възстановява традицията да бъдат представяни значимите находки на музейните археолози в годината на откриването им. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ