Одобриха изграждане на сграда за Пловдивската опера

Одобриха изграждане на сграда за Пловдивската опера

Одобриха изграждане на сграда за Пловдивската опера

Общинският съвет на Пловдив даде съгласие за отреждане на парцел за строеж на сграда за пловдиската опера. 

Така пловдивската опера ще има свой дом.

Това се случва след като преди две години Инициативният комитет на „Дом за пловдивската опера”, който е и Съвет на учредителите на едноименната фондация, събра 15 000 подписа за подкрепа за изграждане на нова сграда за пловдивската опера. Комитетът проведе обществено обсъждане за подходящи места за позициониране на сградата и изпрати през май тази година писмо с конкретно предложение от това обществено обсъждане до кмета на Пловдив Иван Тотев, до председателя на Общинския съвет - Пловдив Савина Петкова и до председателите ППГОС в Общинския съвет на Пловдив за отреждане на парцел за построяване на сграда за музикално-сценично изкуство до Концертна зала.

На заседанието на Общинския съвет вчера арх. Илко Николов е представил възможна архитектурна визия за това място. Икономистът Георги Стоев е обяснил бизнес-плана и възможните начини за стопанисване на бъдещата сграда. Инж. Любозар Фратев е апелирал към общинските съветници да покажат как се прави културна политика, а не партийна и да вземат решение, което да е конкретна стъпка напред в реализацията на проекта „Дом за пловдивската опера”.

Следваща стъпка ще бъде уточняване на план и срокове за действие, като фондацията ще бъде на разположение с целия си експертен потенциал /включително ползвайки експертното мнение на браншовите организации-САБ, КАБ, КИИП, КСБ и т.н./ до успешното построяване и влизане в експлоатация на бъдещата сграда.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ