Опера в пещерата - едно необичайно изживяване, оценено от зрителите

Опера в пещерата - едно необичайно изживяване, оценено от зрителите

Опера в пещерата - едно необичайно изживяване, оценено от зрителите

Затворена досега зала в пещерата Магура в Белоградчик се превърна в декор за опера на Рихард Вагнер. Това се случи по време на фестивала „Опера на върховете“, организиран от музикалния екип на Софийската опера и балет.

Тази година е неговото второ издание, а представленията са и в крепостта „Калето“ сред Белоградчишките скали.

Пещерата Магура в Белоградчик е известна със скалните си рисунки отпреди 7000 години. Музиката на Вагнер зазвуча на входа на Магурата, а след това и сред самите пещерни образувания. 

Фестивалът се провежда по идея на академик Пламен Карталов - директор на Софийската опера и балет. „Нашето представление сега се превръща в едно разширено издание, тъй като намерих една църква в пещерата, където допълнихме Вагнер с фрагменти от операта „Парсифал“, казва той. Музикалната импресия включва още фрагменти от „Рейнско злато“ и „Танхойзер“. Публиката и изпълнителите изминават близо 3 километра до изхода на пещерата, където е финалът, коментира още Карталов.

Пещерната импресия „Вагнер. Магура - богове, великани, джуджета, валкюри“ гледа и американският посланик Ерик Рубин, посочват от Софийската опера. Той сподели на излизане от пещерата: „Много специално, много уникално – и нивото на изкуството, и нивото на хората. Разбира се, че мястото е неповторимо“. 

„Силно се надявам, че фестивалът „Опера на върховете“ ще привлече много посетители от страната и чужбина и ще помогне за развитието на туризма в Северозападна България“, коментира от своя страна кметът на Белоградчик, Борис Николов. 

Програмата в града продължава с балетните представления „Зорба гъркът“ (03.08; 06.08), „Кармен“ и „Рапсодия в синьо“ (04.08 ) и „Дон Кихот“ (05.08).

След Белоградчик, домакин на Софийската опера и балет ще бъде Видин.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ