От светлините на прожектора до мрака на бездомния живот - една изложба на Мери Елън Марк

От светлините на прожектора до мрака на бездомния живот - една изложба на Мери Елън Марк

От светлините на прожектора до мрака на бездомния живот - една изложба на Мери Елън Марк

Мери Елън Марк, един от флагманите на документалната и портретна фотография, обикаля света в продължение на пет десетилетия, отразявайки с висока степен на хуманизъм едни от най-важните културни и субкултурни явления на 20 в. Първата й изложба у нас отваря врати следващия вторник, 27 март, може да бъде видяна в СГХГ до 22 април и включва 47 черно-бели фотографии, сред които портрети от снимачните площадки на “Апокалипсис сега”, “Слийпи Холоу”, “Сатирикон”, “Тутси”, “Едуард и ножиците”, “Планетата на маймуните”, “Австралия”, “Вавилон”.

Творчеството на Мери Елън Марк ще бъде представено с отворена лекция на 28 март от 18:30 ч. в Софийска градска художествена галерия от нейния галерист Хауърд Грийнбърг (Ню Йорк), който е един от най-изтъкнатите галеристи на фотографии в света. Той е специалист по фотографско изкуство от XIX и XX век и е признат авторитет в определянето на неговата стойност на пазара на изящни изкуства. Като признание за неговия труд в тази област и неговата ненадмината колекция от повече от 30 хил. фотографии, списание American Photo провъзгласява Грийнбърг за един от 25-те най-важни хора във фотографията.

Мери Елън Марк е сред най-уважаваните и влиятелни фотографи в света. Това признание тя получава приживе не само заради своите детайлни изследвания върху живота на социалните маргинали, но и благодарение на особения си поглед към едни от най-големите имена в артистичния свят. Пред обектива на Мери Елън Марк застават Марлон Брандо, Джони Деп, Шон Пен, Уди Алън, Федерико Фелини, Джеф Бриджис, Сара Джесика Паркър и много други знаменитости. В същото време Марк документира мисии на Майка Тереза, минава зад завесата на едни от най-големите индийски циркове, отразява начина на живот в отделение за душевноболни жени в САЩ. Фотоесето й за избягали от домовете си деца в Сиатъл се превръща в основата на номинирания за Оскар филм „Streetwise“, чийто режисьор и оператор е нейният съпруг, Мартин Бел.

Първата изложба на Мери Елън Марк у нас ще видим в рамките на платформата “Майстори на фотографията”, създадена от фондация МУСИЗ и фондация “Америка за България”, и подкрепяна за пета поредна година от VIVACOM Art Hall. Ще бъдат изложени 47 черно-бели фотографии от сериите “Streets of the Lost” (фотоесе за бездомните деца в Сиатъл), портрети и кадри от снимачните площадки на култови филми, “Attitude” (Пози) и “Indian Circus” (Индийски цирк), както и документалните й филми “Prom”, “Twins” и “Indian Circus/Amazing Plastic Lady”. Това е 136-та самостоятелна изложба на Мери Елън Марк, чиито творби са участвали и в още 250 групови изложби. в престижни международни галерии и музеи LACMA, Лос Анджелис, International Center of Photography, Ню Йорк, , Fotomuseum, Хага, Museum of Contemporary Photography, Франкфурт, Hasselblad Center, Гьотеборг, Kunsthal Rotterdam и т.н.

В допълнение към работата си, в продължение на близо 30 години Мери Елън Марк води фотографски курсове, а професионалните й разсъждения са включени в една от последните й книги - “Mary Ellen Mark on the Portrait and the Moment”. Автор е на 21 книги, множество изложби, публикува фотоесета и портрети в издания като LIFE, New York Times Magazine, The New Yorker, Rolling Stone и Vanity Fair.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ