Промените в матурите за седмокласниците са съобразени с исканията на родители и на учители

Промените в матурите за седмокласниците са съобразени с исканията на родители и на учители

Промените в матурите за седмокласниците са съобразени с исканията на родители и на учители

Какво е важно да се знае преди външното оценяване за VII клас, коментира зам.-министърът на образованието Таня Михайлова днес пред БНТ.

Няколко особености има при матурите за седмокласниците: Изпитите ще са от две части, но с общ брой точки, различен начален час на изпита, както и различен изпитен материал.

Максималният брой точки е 100. Това важи и за изпита по математика, и за изпита по български език и литература.

"Тази година в изпита по български език и литература ще са само произведенията, които са се изучавали в VII клас. Ще има 25 задачи и една задача за съставяне на текст. Тази промяна е съобразена с исканията и на родители, и на учители", изтъкна зам.-образователният министър. Тя призова учениците и родителите да подходят към изпита спокойно.

Националното външно оценяване за учениците в VII клас ще се проведе юни месец. Изпитът по български език и литература ще бъде на 17 юни, по математика - на 19 юни, а на 21 юни е изпитът по желание по чужд език. Те ще започнат в 09:00 ч. и ще се провеждат в училищата.

Михайлова коментира и провелия се изпит за учениците от IV клас. Националното външно оценяване за IV клас е в същия формат като миналите години, така че няма съществени промени в организацията и изискванията, заяви зам.-министърът на образованието.

Изпитът е проверявал уменията на учениците да разбират текст и да могат да аргументират мнението си. - така зам.-министърът на образованието обясни т.нар. въпрос за „лъва и лисицата“ по приказката на Ангел Каралийчев. "Много е важно децата ни не само да могат да четат, но и да оценяват това, което четат. Тогава няма да имаме проблем с функционалната грамотност. В конкретния въпрос няма посочен верен договор, а важен е аргументът да избор", допълни Таня Михайлова.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ