Райна Кабаиванска: Нещата стават, само когато ги правим с любов

Райна Кабаиванска: Нещата стават, само когато ги правим с любов

Райна Кабаиванска: Нещата стават, само когато ги правим с любов

Голяма постановка на „Норма“ от Винченцо Белини подготвя Райна Кабаиванска в България с участието на някои от най-успешните ученици от нейния майсторски клас.

Спектакълът ще бъде изнесен на 13, 14 и 15 октомври с помощта на големия оперен режисьор Уго де Ана от Аржентина, съобщи българската оперна прима на пресконференция днес.

Продукцията е съвместен проект на Нов български университет, където тя преподава, и Софийската опера и балет. Тя ще бъде изпълнена в операта. Солистичният състав е от ученици от майсторските класове на Кабаиванска в НБУ, с които е работила и продължава да работи през годините.

„Смятам, че нещата стават, само ако са обичани. Ако има в организацията любов. Ако има само сметки, бюрокрация, организация, като че ли нищо не става. Това е моят лозунг – да правя всичко с любов. Открих хора, които обичат това което правят. И това е най-хубавото в живота. Да не страдаш, когато се събудиш сутрин и трябва да тръгнеш на работа", каза Кабаиванска, представяйки проекта.

„Аз се събуждам сутрин и си мисля „Днес трябва да пее Юлия, която има талант за интерпретация. Какво да й дам да пее?". На другата сутрин се събуждам и си казвам „Моят Давиде има грамаден глас, почти колкото него. Какво да пее?". Всичко това е е едно, как да кажа, творческо възбуждение, което винаги ни държи живи! Може би това е магическата сила на музиката. А може би и това е любовта към тези млади хора, които никога не са ме разочаровали. Имало е леки случаи на разочарование, но повечето са отговаряли на моите изиксвания", продължи тя.

Непосредствено преди представленията на „Норма“, публиката в България ще има възможност да види и традиционния галаконцерт на участниците е Международния майсторски клас на примата тази година. Той ще бъде поставен на 24-ти септември, отново на сцената на Софийската опера.

На тазгодишното прослушване за участие в класа на Райна Кабаиванска в НБУ са се явили 65 кандидати от 22 страни на 4 континента – Азия, Африка, Америка и Европа. 15 от тях вече работят с нея върху вокалните си и актьорски умения. В Майсторския клас през 2017 г. има млади таланти от 8 държави – България, Венецуела, Гърция, Италия, Южна Корея, Литва, Сърбия и Япония.

В обученията са включени трима млади и талантливи българи – Александрина Михайлова, която е на 19 години от Шумен и е откритие за Райна Кабаиванска от миналогодишното издание на майсторския клас и неин стипендиант, както и Димитър Райчев, на 26 години, завършил магистърска степен в Националната музикална академия. Сред курсистите е и Мария Славова, на 19 години.

Идеята за подготовка на ежегодни оперни спектакли, последващи майсторските класове, е продължение на усилията на Райна Кабаиванска да обучава млади таланти и да помага на представянето им на международната оперна сцена. До момента са реализирани 3 подобни проекта  - „Бохеми“, „Вертер“ и „Турнадот“. Някои от тях са играни и в чужбина.

Тази година Фонд „Райна Канаиванска“ към НБУ ще присъди стипендии, с помощта на които най-добрите участници в Майсторския клас ще продължат обучението си в България и Италия, при Райна Кабаиванска.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ