нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Синелибри събра ценители на киноадаптациите в зала 1 на НДК

Изискана церемония даде началото на шестото издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри, който тази година носи символичното мото „Възпитание на чувствата“. Той ще продължи до 8 ноември и освен в София, тази година основната част от програмата на фестивала ще бъде показана в още 7 града.

Откриването се състоя при строго съблюдаване на здравните мерки. Жаклин Вагенщайн, директор и основател на фестивала, представи членовете на журито и отправи благодарност към партньорите на събитието и към всички ценители на киното и литературата. Специален бонус за зрителите на откриващото събитие бе свежата криминална комедия „Кръстницата“ на режисьора Жан-Пол Саломе, с Изабел Юпер в главната роля.

Фестивалът продължава с амбициозна поредица от филмови премиери, творчески дискусии и уебинари с участието на Боян Папазов, Георги Тенев, Светлозар Василев и Николай Йорданов; събития, отбелязващи знакови годишнини; вечер в памет на непрежалимия Иржи Менцел; видеоконферентни връзки с екипите на „Лято 85“ и „Пилат“, галавечери на културите на Франция, Италия, Испания, Португалия, Дания, Унгария. На 24 октомври в кино Люмиер Лидл ще се състои официалната церемония по награждаване на най-добрата киноадаптация от конкурсната програма. Ще бъде осъществена видео връзка със световноизвестния френски кинорежисьор Жан-Жак Ано в качеството му на почетен председател на журито и с неговите колеги Мика Каурисмаки, Сантяго Амигорена и Бабис Макридис. На живо в залата ще присъстват българските представители на журито Милко Лазаров и Снежина Петрова. След церемонията ще бъде излъчена провокативната драма „Любовникът“ на Жан-Жак Ано по емблематичния роман на Маргьорит Дюрас. Събитието на 24 октомври ще бъде повод да бъде представено великолепното българско издание на книгата на Ано „Един живот за киното“. Прилагаме файл с пълен списък на всички предстоящи събития.

За първи път в рамките на фестивала ще се състои паралелно излъчване на много от филмовите заглавия чрез платформата Neterra TV+( www.neterra.tv/plus), а зрителите могат да се възползват от няколко атрактивни промоции. Билети за всички присъствени прожекции могат да бъдат закупени от epaygo.bg и в офис мрежата на EasyPay, на касите на НДК и съответните киносалони, както и чрез уебстраницата на фестивала. Организаторите отправят апел към всички зрители да носят маски и да спазват регламентираните изисквания за дистанция в залите.

още от Култура