Софийската опера кани почитателите си на "Трубадур"

Софийската опера кани почитателите си на Трубадур

Софийската опера кани почитателите си на "Трубадур"

Един от големите шедьоври на световното музикално изкуство ще бъде представен на сцената на Софийската опера и балет - "Трубадур" от Джузепе Верди. Това съобщи съставът на Операта в София на пресконференция днес в партерното ѝ фоайе. 

"Трубадур" не слиза от репертоара на международните оперни сцени десетилетия наред. Музиката на Верди задълго звучи в съзнанието на зрителя, с типичните увличащи мелодии и енергични хорови сцени, приканващи към революционни настроения. 

Операта "Трубадур" в София ще бъде дело на диригента Лоран Кампелон. Режисьор е Филипо Тонон от Италия. Сред изпълнителките, освен талантливите български певици, участват и ученички от майсторския клас на Гена Димитрова - от Бразилия, Южна Италия. 

"Работим с максималните си сили, за да поставим на сцената тази продукция. Усилия полагат солистите, артистите ни от хора, техническата служба... Какъв ще бъде този "Трубадур?". Музиката на Верди изисква изключително много промени в сцените, които е трябвало да се изпълняват за много кратко време. С тази продукция се опитах да спазя тази идея за бърза промяна" , коментира режисьорът Филипо Тонон. 

Костюмите са дело на италианката Кристина Ачети. "В този проект костюмите не са никак лесни, тъй като те не са обикновени дрехи. Има доспехи, които са истински. Те са от метал. Имаме корсажи, неща които са трудни за обличане, с които се надявам солистите да пресъздадат истинската атмосфера на времето", каза Кристина Ачети. 

Операта е изпълнена за първи път в театър "Аполо" в Рим през 1853 г. За първи път в България изцяло е поставена през 1914 г. Макар че финалът на "Трубадур" е трагичен - Леонора поглъща отрова, а граф Ди Луна погубва Манрико преди да е разбрал, че той е негов брат, тази творба продължава да бъде любима на почитателите на оперното изкуство. 

На коментарите след премиерата, че операта е мрачна, Верди през 19 век отговаря: "Самият живот е изпълнен със смърт, какво още има в него?". По-късно успехът на "Трубадур" в Италия се повтаря и при представянето и на оперните сцени в Париж, Лондон, Петербург и други.

Тенорът Камен Чанев и баритонът Кирил Манолов ще гостуват в премиерните спектакли на "Трубадур" в София - двамата имат международна кариера.

За славата на "Трубадур“ помага и екзотичната романтика, с която е обрисуван животът в циганския табор. 

По-различното в "Трубадур" на Софийската опера е, че в нея има и голям балет с продължителност над 25 минути. Нито една нота не е пропусната от партитурата, включена е за пеене цялата музика на Верди, обясниха българските изпълнители. 

В ролята на Граф Ди Луна влизат Веселин Михайлов, Джеонгхйеок Сео, Кирил Манолов, Никола Мияйлович. В тази на Леонора - Габриела Георгиева, Марили Санторо, Радостина Николаева.

Премиерният спектакъл е на 23 февруари.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ