Софийската опера представя една от най-известните творби на Моцарт

Софийската опера представя една от най-известните творби на Моцарт

Софийската опера представя една от най-известните творби на Моцарт

Една от прочутите творби на Моцарт ще бъде изпълнена на сцената на Софийската опера и балет този месец - "Дон Жуан". В класацията на 10-те най-известни опери в света, постановките на Моцарт заемат първите три места, а "Дон Жуан" е 7-мата най-популярна. Волфганг Амадеус Моцарт остава любим композитор на публиката в Европа и по света, а също и на тази в България. 

Това стана ясно на пресконференция в сградата на Софийската опера днес, където "Дон Жуан" беше официално представена от нейните изпълнители и екипът, който я подготвя. Тя ще бъде представена на 18, 19 и 20 април от 19 ч. и на 21-ви април, от 16 ч. Диригент е германецът Ерих Вехтер. "Започнах да работя за Софийската опера и балет през 2011 г. със "Зигфрид" и "Пръстенът на нибелунга". Тогава ми бе предложена позицията на главен диригент от маестро Карталов (директорът на Софийската опера - б.р.) и моят първи въпрос бе "А кога ще поставим Моцарт?! Кога за последно е бил поставян Моцарт?! Казах му "Моля, ви нуждаем се от Моцарт", пошегува се Ерих Вехтер. 

По думите му, да се изсвири Дон Жуан е много трудно, някои части са изключително сложни за оркестъра. Ако даден музикант отдавна не е свирил Моцарт, той трудно може да навлезе в тази класика. Затова трудът на оркестъра на Софийската опера заслужава внимание. 

Режисурата, сценографията и костюмите в "Дон Жуан" са дело на аржентинеца Уго де Ана.

"Маетсро Карталов ме покани да направя "Дон Жуан", след като вече направих тук "Аида", "Норма" и "Самсон и Далила". "Дон Жуан" е една опера, която много години не е представяна в Софийската опера и балет. Това е опера, крайъгълен камък, значима. Много по-трудна за създаване е от това, което си представях. Мисля, че за софийската публика е голяма възможност да се доближи до тази опера и затова именно решихме да поставим "Дон Жуан", коментира Уго де Ана. 

В ролята на Дон Жуан ще видим Вито Прианте и Петър Найденов. Дона Анна ще бъдат Радостина Николаева и Цветана Бандаловска, а Дон Отавио - Даниел Острецов, Хрисимир Дамянов и Хуан Франциско Гател. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ