Шедьовърът на Верди "Аида" три дни на сцената на Софийската опера

Шедьовърът на Верди Аида три дни на сцената на Софийската опера

Шедьовърът на Верди "Аида" три дни на сцената на Софийската опера

След голямото гостуване на Софийската опера и балет на Болшой театър в Москва, на 8, 9 и 10 юни на сцената на музикалната институция ще гостуват прочутите изпълнители Цветелина Василева, Камен Чанев и Гиорги Киров, които ще изпънят шедьовъра на Верди "Аида".

Цветелина Василева ще се представи в ролята на Аида, Камен Чанев ще бъде Радамес, а Гиорги Киров – Рамфис, съобщават от операта.  

Заедно с тях публиката ще има удоволствието да види играта и да чуе изпълнението на солистите на операта: Радостина Николаева, Гергана Русекова, Баясгалан Дашням, Силвана Пръвчева, Димитър Станчев, Веселин Михайлов, Светозар Рангелов, Бисер Георгиев и др, които наскоро се завърнаха след успешния гастрол в Москва.

Диригент и на трите дати на "Аида" ще бъде известният италиански маестро Джордано Белинкампи.

"Аида" е опера, която никога не слиза от репертоара на световните театри. Нито една оперна институция не може без нея, коментират от Софийската опера.

Любовта, а не войната, е основният двигател в операта. Сюжетът е за Аида - етиопска принцеса, пленена като робиня в Египет. Египетският военен командир Радамес се бори с чувствата си на лоялност към фараона и любовта си към Аида. Дъщерята на фараона, Амнерис, също е влюбена в Радамес. Побеждава любовта между Аида и Радамес – макар двамата да са заедно, зазидани в гробница.

Постановката ще бъде дело на прочутия аржентински ражисьор Уго де Ана. 

Действието на Вердиевата творба се развива в Мемфис и Тива по време на царуването на фараоните. Противно на общото убеждение, операта не е написана по поръчка на Исмаил паша по случай откриването на Суецкия канал, отбелязват от операта в София. Либретото е от четирима автори – Едуард Мариет, френски историк египтолог, подготвил сценария по легенда, разшифрована от папирус. Вторият, Камий дю Локл, написва оперния текст в проза. Третият, Антонио Гисланцони – журналист, поет и певец – написва италианското либрето в стихове. Четвъртият е самият Верди.

В България премиерата на "Аида" е изнесена за първи път от Оперната дружба през 1914 г. с диригент Тодор Хаджиев и режисьор Драгомир Казаков.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ