Затвори

16-те кутийки на Сет Годин

Getty Images

Когато изпаднем в безизходица, обикновено се фокусираме единствено върху негативите и губим цялостната представа за положението си. Но, ако преразгледаме ситуацията, е много вероятно да открием, че всъщност разполагаме с повече позитиви. Ето какво споделя по темата американският маркетолог Сет Годин в личния си блог Seth’s Blog.

Дори и само от малък теч, една лодка ще потъне. Вие, от друга страна, не е нужно да сте перфектни, за да успеете. Представете си, че трябва да запълните една решетка от 16 полета с активите си. Ако имате бизнес, можете да добавите локацията, репутацията, служителите, предложенията, към които има голямо търсене, и прочее. Ако попълвате полетата спрямо вашата личност, може да включите резюмето си, уменията си и т.н.

Когато някой избира вас или вашите продукти, той отчита всичко, което имате да му предложите. Независимо дали търсите работа, или се опитвате да осъществите продажба, за хората рядко само едно нещо има значение. Когато настъпи някакво объркване, се обсебваме от само една от 16-те кутийки и игнорираме всички останали. Започваме да си казваме, че „никой от клиентите ни няма пари“, или че „с тази лоша икономика никога няма да продадем“. Вместо да използваме времето си, за да градим останалите 15 кутийки, просто седим в ъгъла и се притесняваме.

Като се фокусираме върху лошото и игнорираме останалите елементи от това, което прави продукта или кариерата ни значима, ние създаваме два проблема. Първият е, че вниманието ни изобщо няма ефект върху съществуващия проблем, а вторият е, че и другите кутии страдат.

Човешките същества обичат да са прави. Ако убедите себе си и приятелите си, че са настъпили наистина трудни времена и ще се провалите, вероятно именно това ще постигнете и с действията си.

още по темата
още от Маркетинг