Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

5-те най-важни технологии при недвижимите имоти

ДАНАИЛ НАКОВ е управляващ собственик на агенцията за недвижими имоти "Компас пропърти". Започва кариерата си в бранша през 2009 г. Преди това е работил в търговията с бързооборотни стоки. Завършил е „Финанси” в УНСС

Недвижимите имоти винаги са били отрасъл, зависим от технологичните разработки. Независимо от мястото Ви на този пазар - инвеститор, посредник, наемодател, наемател или бъдещ собственик на жилище, който търси първата си истинска къща, новата технология, която оформя индустрията за недвижими имоти, вероятно ще се отрази значително на живота Ви през 2019 г. и след това. Blockchain, големите бази данни и изкуственият интелект притежават значителен потенциал за преобладаващи пазари на недвижими имоти.

По-скептично настроените отбелязват, че ще минат години, докато тези технологии да отговорят на въпроса за доверието, централен за всеки бизнес. Същите скептици отбелязват, че любовта към модерното, заради самото модерно стои зад част от иновациите, а не истинската полза от тях. Насим Талеб по този повод отбелязва: „Една стара технология има повече от 99 процента шанс да остане, а една нова технология има шанс едно на 10 000 да оцелее. Все още използваме вилицата и колелото, но не се знае дали ще използваме смартфоните след десет години. Единствените технологии, които остават, са човешките и невидимите технологии. Големите прозорци на село или дискретните обувки. Но, прекалено изкуствените технологии имат тенденцията да изчезват. Например, не е много естествено да говориш по телефона. Не е много естествено да четеш новини, без ти самият да станеш посредник и разпространител на новини: Фейсбук и Туитър са модерното завръщане на тези разпространители, в сравнение с пасивното приемане, каквото бяха вестниците и телевизията“ Талеб не подминава и изкуствения интелект:“ Методите на изкуствения интелект позволяват да се предвидят някои неща, но са неизползваеми при рисковете. Изкуственият интелект може да предвиди следващата ви покупка в “Амазон”, но е неспособен да предскаже лихвените проценти след месец. Колкото повече данни има, толкова повече шум има, вместо информация.“

Бъдещето най-вероятно ще ни направи свидетели на някакъв среден вариант между иновациите и традиционното. Но за почитателите на високите технологии, ето най-важните за наблюдение през следващите няколко години и как се очаква да повлияят на индустрията за недвижими имоти като цяло.

Купуване и продажба на платформи.

Налице е фантастичен напредък в достъпността и функционалността на платформите за покупка и продажба на недвижими имоти. Основната идея е покупката и продажбата на имоти да е по-лесна и интуитивна за голям брой хора. С по-лесните платформи за навигация, повече собственици на жилища ще могат бързо да изведат къщите си на пазара и повече купувачи на жилища ще могат бързо да намерят това, което търсят. Като цяло това ще доведе до повече пазарна активност и по-добри резултати за всички участващи.

Блокчейн.

Технологията Blockchain привлече вниманието заради потенциала си да поддържа криптовалута, но през 2019 г. може да се приложи в света на недвижимите имоти. Възможностите са практически неограничени. Благодарение на токенизацията, наемодателите биха могли хипотетично да използват блокчейн, за да продават част от собствеността в своите имоти. Договорите за недвижими имоти между купувачи и продавачи могат да бъдат сключени с пълно криптиране и вградени проверки за законност. Дори документите за собствеността могат да се съхраняват по-сигурно и по-удобно, благодарение на блокчейн книги. Липсва обаче законова база, все още нито една държава по света не е въвела подобна регулация. Въпреки това, браншът се развива изключително динамично и регулацията в областта тепърва ще се променя. При всички случаи обаче, перспективите пред токенизацията на активи са наистина обещаващи. Според мнозина тя има потенциала да либерализира инвестирането, като го направи достъпно за всеки обикновен човек, който иска да направи микро инвестиция в даден актив или да продаде малка част от свое имущество. А това, от своя страна, може да окаже позитивен ефект върху цялата икономика, създавайки огромни нови възможности за малък бизнес.

Виртуалната реалност бавно и сигурно проправя пътя си към всяка индустрия и наистина може да промени пазара за недвижими имоти. Една от най-важните стъпки за закупуване на имот или ставане на наемател някъде е преглеждането на имота, отвътре и отвън, но това може да се окаже трудно, ако се премествате в далечен град, например. Виртуалната реалност (VR) лесно би могла да позволи на бъдещите наематели и купувачите на жилища да преминат през имоти преди да купят и това ще стане по-популярно и по-често срещано в следващите няколко години.

Машинно обучение и изчисляване на ROI(възвращаемост от инвестицията). Благодарение на разпространението на големи бази данни и алгоритми за машинно обучение, специалистите по недвижими имоти ще получат повече знания за възвръщаемостта на инвестициите. Тези алгоритми могат да се използват за прогнозиране и конкретни стъпки в сделките с недвижими имоти.

Големи бази данни и персонализирани препоръки.

Изкуственият интелект е в основата и на подобренията на алгоритмите за препоръки на продукти, които много от големите ритейлъри вече използват. Препоръките са един от най-успешните инструменти за повишаване на продажбите. Ролята им е да анализират големи масиви от данни за потребителя, да предвидят бъдещото му поведение и да отправят препоръки за стоки и услуги. Алгоритмите за препоръки са силно персонализирани и могат да предвиждат и бъдещите нужди на купувача – как ще се развива вкусът му, как се променя начинът на пазаруване с напредване на възрастта, става ли стилът му по-консервативен. Те са адаптивни и показват гъвкавост спрямо поведението на потребителите, а от друга страна вземат предвид и промените в асортимента и цените, наличието на специални предложения и промоции.

Автор: Данаил Наков
още от Лица