Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Бил Гейтс, по-щастлив на 63, отколкото на 20

Снимка: Guliver/ Getty Images

Основателят на Microsoft Бил Гейтс участва в сесия с въпроси от потребители в сайта Reddit. Запитванията бяха подавани на живо в продължение на 30 минути, а Гейтс им отговаряше, разказва Business Insider. Един от въпросите бе "Щастлив ли сте?". Малко след това той бе запитан "Към днешна дата, какво смятате, че ви прави щастлив?". 

На първия въпрос Гейтс отговори: "Да, щастлив съм. Когато бях в 30-те си години, не мислех, че хората на 60 са много умни, или че се забавляват особено. Днес обаче имам разкритие в обратната насока". "Попитайте ме след 20 години и ще ви кажа колко са умни хората на 80 години!", пошегува се още Гейтс. 

На втория въпрос отговори "Някой спомена наскоро, че когато децата се справят добре, това наистина е много специално и като родител, аз съм напълно съгласен. Понякога, освен това, ако човек спази някои обещания към себе си, като да прави повече физически упражнения, това също подобрява равнището на щастие". 

Преди време Гейтс сподели публикация във Facebook, в която посочи, че когато е бил в 20-те си години и ранните си 30, трескаво е работил за успеха на софтуера, за това компютрите да проникнат навсякъде по света. Той не е взимал никакви почивки или уикенди, дори не бил заинтересован да се ожени. Днес, сред настоящите му разкрития за живота се включват четири неща, заради които той се чувства по-щастлив на 63, отколкото като млад, обобщава Business Insider. Те са следните: 

Да послушаш вътрешния си глас.

Хората, според Гейтс, стават по-умни с времето, не защото си повишават интелектуалните познания или понеже създават повече богатство (въпреки че и двете произлизат от правенето на добри избори). По-скоро става дума за това да избереш това, което за теб има най-голямо значение. Да последваш това, което си поел като ангажимент към себе си много по-рано. 

Понякога се чувстваме заседнали на определена работа и че сме избрали погрешната кариера. Или чувстваме, че сме създадени за нещо друго, нещо по-значимо. 

Напълно нормално е да подлагаме под съмнение насоката на кариерата си или мотивацията си да вършим работата си. Не е нормално обаче тези чувства да пребивават постоянно в най-дълбоките пукнатини на ума (когато знаем, че сме създадени за нещо по-голямо).

Ако се сблъскате с мисли като "Ами, ако...", започнете началото на пътуването си с този въпрос: Правя ли това, което искам - какво е най-важно за мен?

В даден момент човек трябва да прекъсне цикъла на преглъщане на собствения си глас, за да говори безпогрешно своята истина за важните неща.

Когато се запитате какво искате и чуете дълбоко в себе си "Това е, което искам", този проницателен глас е гласът на истината, към който трябва да се ангажирате от все сърце.

Нагласата да даваме. 

Покойният мотивационен гуру Джим Рон е казвал: "Само когато давате, можете да получите повече, отколкото вече имате." 

И не е необходимо да ограничавате идеята си да давате само до финансовата щедрост. Помислете също и за положителното въздействие на даряването на времето си - чрез обучаване на другите, подкрепа на кауза, борба с несправедливостта и наличие на манталитет на "предплащане".

Тялото е моят храм. Уважавам го. 

Гейтс казва, че упражненията водят до щастие, това разбира се, е така. Той е запален тенисист.

Според изследванията, физическата активност подобрява настроението и намалява чувствата на депресия, тревожност и стрес.

Семейството на първо място. 

Както Гейтс посочва, приоритетите му са се пренасочили към по-голямо съсредоточаване върху семейния живот и специалното усещане, че децата му живеят добре живота си. Ако поставите ясни граници между различните области на живота си - работа и личен живот, това ще ви направи много по-фокусирани, ефективни на работа и по-обичани у дома. 

още по темата
още от Лица