Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Дръжте ръцете видими за околните

ЩЕФАН ВЕРА е световен експерт по невербална комуникация. От 20 години изучава езика на тялото. Гост-преподавател в много университети, коуч и автор. Последната му книга е „Силните на деня са също хора – езикът на тялото на хората с власт“. Всяка година изнася лекции за тайните на невербалната комуникация пред 100 хил. души. Роден е в Австрия. НА 15 ОКТОМВРИ 2019 Г. в новия тренинг център на WIFI България Щефан Вера ще проведе еднодневен семинар на английски език на тема „Езикът на тялото”. За регистрация и повече информация: www.events.e-wifi.bg 

В кратките моменти, когато самоувереността е от решаващо значение, се усмихнете и заемете изправена и спокойна поза, съветва Щефан Вера, водещ специалист по езика на тялото

- Господин Вера, кой е лидерът, когото внимателно трябва да наблюдаваме, ако искаме да усвоим изкуството на езика на тялото?

- Трябва да наблюдаваме винаги онези, които вдъхновяват много хора. Независимо от попрището им. Това е валидно както за Джордж Клуни и Мишел Обама, така и за Доналд Тръмп. Защото независимо дали човекът се харесва на останалите, или не – той продължава да вдъхновява близо 50 милиона мъже и жени в Америка. Не защото те са добре запознати с неговата политика, а преди всичко, защото езикът на тялото му казва: Аз съм един от вас. Той дава същите гневни и яростни сигнали като много от своите избиратели. Това е послание към всички лидери: ако желаете да привлечете хората към себе си, с езика на тялото си трябва да изразявате същата емоция, каквато има и целевата ви група. При децата го правим автоматично. Когато детето се прибере от детската градина натъжено, възприемаме същия език на тялото, изразяващ тъга. Защото знаем: едва тогава детето придобива усещането, че го разбираме.

- В кои случаи е по-важно какво сигнализира тялото ни, отколкото онова, което казваме?

- И двете неща са важни. Но хората слушат с удоволствие само онези, които са на тяхното емоционално ниво. Следователно нервираният човек усеща, че го разбират, само тогава, когато другият донякъде отразява тази възбуда. А онзи, който се счита за много разумен и интелигентен, почти винаги се доверява единствено на хората, които имат същия интелигентен и спокоен език на тялото. Това означава: най-напред е езикът на тялото, едва след това се заслушваме в думите.

- Бихте ли могли да посочите сигнали на езика на тялото, мимика, жестове и пр., с които да спечелим събеседника при първа среща?

- Внимавайте със следните три части на тялото: очи, уста и ръце. По тях може да оценим другите особено добре. Когато те са скрити, ние оставаме несигурни. Също така никакви слънчеви очила, брадата не бива да закрива устата. И в решаващи ситуации ръцете трябва да остават видими за околните.

- След като вече сме спечелили нечие доверие, как да изразим силна самоувереност, така че да впечатлим събеседника си, а не да го ядосаме или предизвикаме?

- Това е опасен подход. Който обръща внимание на самоувереността си, лесно може да остави впечатление у околните на леко надменен и доминиращ тип. По-скоро обърнете по-голямо внимание събеседникът ви с удоволствие (!) да сключи сделка с вас. Сигнали на симпатия са усмивката, повече раздвиженост и по-малко скованост. Само в кратките моменти, когато самоувереността е от решаващо значение, следва да се подходи с усмивка и да се заеме изправена и спокойна поза. За тази цел помагат движенията. Но само такива, които са забележими и спокойни. Който започне от самото начало по този начин обаче, въздейства дистанциращо.

Венцислав Савов, снимка личен архив

още по темата
още от Лица