Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Джак Ма защити "графика 996" - работа от 9 до 21 ч., 6 дни в седмицата

5160

Снимка: Guliver/ Getty Images

Основателят на гиганта за е-търговия Alibaba Джак Ма предизвика бурни реакции в Китай и по света, след като заяви, че младите хора трябва да възприемат културата на извънредните часове труд в технологичните компании като "благословия".

Миналата седмица Ма се обърна към служителите си, като написа, че много хора нямат възможност да полагат извънреден труд, така че тези, които имат такъв шанс, трябва да се възползват от него. Той коментира т.нар. "график 996", възприет в китайската технологична индустрия, според който служители работят от 9 сутринта до 9 вечерта, по 6 дни в седмицата. 

"Смятам, че да имаш възможност да правиш "996" е огромна благословия", посочи Ма.

Още от първите дни на Alibaba в края на 90-те години Ма проповядваше на малка група от служители, че те трябва да впрегнат "духа на усилен труд на Силициевата долина", за да се състезават с компаниите в нея. "Ако идваме на работа в 8 сутринта и се прибираме в 5 часа, това няма да е технологична компания", казваше той, цитиран от американското сп. Форбс. 

Във връзка с "графика 996" Ма отговори на дебат, който се появи в последните седмици в китайския технологичен сектор, отбелязва Entrepreneur.com. Представители на tech индустрията в страната създадоха дискусионна група, наречена “996.ICU” в платформата за споделяне на код GitHub, където изтъкнаха, че всеки, съгласил се да работи толкова много часове, ще завърши в болнично заведение с бърнаут. 

"Ако не работите "996", когато сте млади, кога въобще ще можете да работите "996"?", попита Ма.

54-годишният бивш учител, който днес е един от най-богатите китайци, отбелязва, че той и колегите му, с които е създал Alibaba, в началото са работили много извънредни часове и посочи, че посветеността на работата е била от изключително значение за успеха им.

"Нека ви попитам, ако не влагате повече време и енергия от останалите, как ще постигнете успеха, който искате?", написа Ма, като отбеляза, че не съжалява, че е работил по 12 часа дневно.

Той направи коментарите си след статия в китайския вестник "Женмин Жибао" в четвъртък, в която се изтъква, че графикът "996" нарушава трудовите закони на страната. Според закона в страната работната седмица не може да надхвърля 40 часа. Коментарите му обаче предизвикаха остри реакции онлайн. Мнозина написаха, че допълнителните часове труд са "огромна благословия" само за работодателите.

Заради множеството критики, в неделя Джак Ма смекчи тона. Той допълни, че решението да се работи извънредно все пак задължително трябва да бъде взето от служителите, а не да се налага от работодателите. Каза и че според него компаниите, които се опитват да въведат насила тази практика, са обречени на провал. 

В публикация в кутайския микроблог Weibo в неделя Ма заяви, че "истинските "996" трябва да бъдат за прекарване на време в учене, мислене и самоусъвършенстване". "Хората, които се придържат към "996" трябва да са открили своята страст там и тяхното щастие извън парите", уточни той. 

"На никой не му харесва да работи в компания, която му налага да прави "996". Не само че това не е хуманно, но и е нездравословно и дори е неустойчиво за дългосрочните цели - освен това работниците, близките и законът не го одобряват", написа Ма в Weibo.

"(Но) ако намерите работа, която ви харесва, "996" няма да съществува като проблем. Ако (пък) не сте запалени по това, което правите, всяка минута на работа ще е мъчение", допълни той.

още по темата
още от Бизнес
21
Сряда
Август