Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Една различна Коледа

Стойне Василев е независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на книгата „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).    

Ако тенденцията от последните години се запази, българите ще похарчим над 2.5 милиарда лева само за посрещането на Коледните и новогодишните празници през 2019 година. Статистиката показва още, че между 24 и 31 декември ще се харчат по над 300 милиона лева на ден за подаръци, храна, напитки, пътувания и други приготовления. Резултатът от този шопинг маратон е ясен – тежък месец януари и трепетно очакване на следващата ни заплата, за да закърпим дупките в бюджета. За да не се стига дотам, в тази статия ще ви предложа няколко начина да харчим разумно по празниците, за да имаме една различни Коледа тази година.

Повтарящи се „непредвидени“ разходи

Когато разглеждам месечните бюджети на моите клиенти, през месец декември всяка година реалните разходи са много по-големи от планираните, т.е. те ги приемат за непредвидени. Много е странно, защото празниците са по едно и също време всяка година и традицията да се купуват подаръци на нашите близки не е от вчера. Много бързо забравяме лошите неща и да се фокусира върху хубавите, но историята ще се повтаря, докато не си научим уроците от нея.

От тези „извънредни“ разходи в края на всяка година страдат нашите лични финанси и изпълнението на целите ни. Често се стига до намаляване на аварийния ни фонд, продажба на инвестиции или теглене на кредити, за да „вържем“ януарския ни бюджет. Аз не съм против „отпускането“ по време на празниците, но ако това е в разумни граници. Иначе се получава както при хранителния режим – с месеци поддържаме форма и се храним здравословно, но в края на декември ходим от трапеза на трапеза и всичките ни усилия се оказват напразни. Не случайно на Нова година си обещаваме от 1 януари да започнем всичко отначало. Това важи и за нашите лични финанси.

Ако не искаме и тази година Коледата да ни изненада (както първия сняг), добре е да предвидим разходите за подаръци и посрещане на празниците. Ако не сме го направили все още, може да вземем лист хартия и един химикал (или да отворим една празна електронна таблица на компютъра ни) и да запишем какво трябва да купим до 31 декември. Това ще ни даде представа дали ще ни стигнат парите или ще излезем на червено. Ако е второто, може малко да ограничим харчовете в името на доброто ни финансово здраве.

Подаръци ще има за всички от сърце

Да правим подаръци на най-близките ни хора за Коледа е традиция в България от почти 30 години (преди това Дядо Мраз подаряваше само на децата). За съжаление, и на този празник взехме най-лошото от западната култура. Декември се превърна в едно голямо пазаруване и надпревара кой ще купи най-големия и най-скъп подарък за своите деца, близки, приятели и роднини.

В детската градина на дъщеря ни Кари тази година няма да пишат писма до Дядо Коледа и няма да има подаръци, които добрият старец да им носи там. Причината е, че в предишните години родителите запълваха една голяма стая с подаръци за техните наследници. Имаше огромни опаковани кутии с човешки ръст (очаквах всеки момент от тях да изскочи истинско пони или розова кола от известна марка). Така, вместо децата да празнуват и да се забавляват, те са обсъждали на кого подаръкът е най-голям. Разбира се, това ще се случва често в техния живот в бъдеще, но поне на този празник може да се фокусират върху положителните емоции.

Нещо подобно се случваше и когато бях служител в големи компании. В част от тях имаше традиция да си разменяме подаръци. Правилата бяха прости – теглиш си име на колега от една купа и трябва да му купиш подарък до 30 лева. Какво се случи първата година? Някои колеги бяха взели подаръци за 100+ лева, за да се покажат колко са щедри и богати, и колко много уважават мениджърите си. Техният отговор на ситуацията беше, че много са харесали тази картина, скъпа писалка или луксозен сервиз за кафе (да, имаше и такива) и просто са дали „малко“ пари отгоре. Имаше и много колеги, които казаха, че за 30 лева нищо не могат да намерят и трябва да вдигнем лимита. Стана 50 лева, но и той не беше спазван.

Аз съм последният човек, който ще казва на някого какъв подарък да подари на детето си, на роднините си или на колегите си. Бих си задал само въпроса „Какво искам да постигна (покажа) с това?“. Дали обичта и уважението се купуват с пари? Не ги ли заменяме просто с някакви вещи? Нашите родители ще са най-щастливите на света, ако им отделим малко от нашето време. Бабите ни и дядовците ни, също. Те не искат скъпи подаръци (много от тя го приемат като излишно „изхвърляне“, защото са живели в други времена и са ценели повече парите), а да им отидем на гости и да им разкажем до къде сме стигнали и как се справяме в живота.

Като финансист разбирам, че тези 2.5 милиарда лева, които ще се похарчат за посрещането на празниците, са средства, които ще се влеят в българската икономика и ще имат положителен ефект върху нея. Тези пари ще отидат във фирмите и техните собственици, а те от своя страна ще ги раздадат като коледни бонуси на своите служители (надявам се). Това е голямата картинка, но тя е много по-различна, когато става въпрос за нашите лични финанси. Има страшно много хора, които спестяват цяла година, но пропиляват всичко по празниците и след това се чудят къде са отишли парите им.

Нека тази година дадем на близките ни повече време и повече любов, а не по-скъпи и по-големи подаръци.

Една различна Коледа

Аз най-много ценя практичните подаръци, които ще ми донесат някаква полза в бъдеще, т.е. такива, които отговарят на определението за инвестиции. Освен да получавам, много обичам да правя и подобни подаръци, и сега ще ви споделя няколко идеи за такива:

Добрата стара книга. През последните няколко години книгите на хартия преживяват някакъв ренесанс и винаги е добър подарък четиво, което ще помогне на човека, който я получава да подобри някое свое умение (да управлява добре парите си е едно от най-важните), да научи нещо ново или да му помогне в неговата сфера. Има много книги на български и чужди автори, които си заслужават и са много добър подарък за Коледа.

Среща с експерт. Много от известните специалисти в България предлагат и лични консултации. Да се срещнеш с човек, който е постигнал много в своята област и може да ти помогне да преминеш на следващото ниво, е един безценен подарък. Правил съм и съм получавал много такива.

Кюлче или монета инвестиционно злато. Този актив не е точно инвестиция в класическия смисъл на думата, а по-скоро защитава стойността на парите ни, но златото винаги е добра покупка. Вече има голям избор в България от кюлчета (дори от 1 грам, което струва около 100 лева) и монети.

Нов навик. Ние трудно се отказваме от старите си навици и създаваме нови, но един подарък може да ни накара да го направим (или поне да опитаме). Много полезни в това отношение са класическите касички, в които да събираме монетите и дребните банкноти, които остават в портфейла или портмонето ни. Всеки в нашето семейство си има касичка, както и една обща. Всеки месец събираме по 150-200 лева само от монети. Друг подходящ подарък са т.нар. „планери“. Те представляват тефтери с дати и има предизвикателства за всеки ден, като например да отговорим на въпроса „Какви са твоите победи днес?“, „Какво може да направиш различно?“ и други.

Истинска инвестиция. Какъв по-добър подарък от акции в любимата ни компания, дялове от взаимен фонд или инвестиции в някоя р2р платформа. Не е нужно сумата да е голяма, като в някои случаи и 100 лева ще са достатъчни, за да направим полезен подарък на нашите близки. Дори след това да ни отнеме малко време, за да ги прехвърлим на тяхно име, ще си струва.

За финал

Моята молба към вас е да не забравяме какво празнуваме на Коледа – раждането на Спасителя. Дори да не сме толкова вярващи, нека не превръщаме този празник в поредната надпревара и състезание с другите кой ще изхарчи повече пари. Да дадем любов и част от нашето време на най-близките ни, и поне с част от тези 2.5 милиарда лева да се купят полезни подаръци, а не поредната „прахосъбирачка“, която хората ще запазят, само за да не ни обидят. Нека тази Коледа да е по-различна от предишните!

 

още от Лица