Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Инвестирането? То е като покупката на автомобил

Стойне Василев е независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на книгата „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Много хора се страхуват да инвестират по най-различни причини – риск от загуба, непознаване на възможностите, недоверие към финансовите институции и други. В началото и на мен тази материя ми беше непозната и имах доста съмнения, но с времето добих по-голяма увереност. Има една област обаче, в която не се чувствам толкова подготвен и това са автомобилите. За мен, инвестирането и покупката на кола имат много общи черти и в тази статия ще сравня двете, като ще ви дам насоки при избора на активи в зависимост от вашите нужди и желания.

Каква е целта?

Преди две години реших да сменя колата си с по-нова и преминах през процес, който мога да сравня с този при избор на инвестиции. Първото нещо, което се запитах е трябва ли ми изобщо автомобил. Дали не може да използвам градския транспорт или друго превозно средство като скутер или тротинетка? Установих, че за придвижване в града метрото е подходящо, но семейството ни често пътува за уикенда и без собствена кола ще е трудно.

При инвестирането е същото. Трябва да си отговорим първо на въпроса дали изобщо искаме да го правим и каква е целта. За мен, основната цел да влагаме средства в активи е да ускорим постигането на целите ни, защото само със спестяване ще ни е трудно. Така, използваме силата на времето и сложната лихва.

Какво ни трябва?

Всеки от нас си има списък с изисквания, когато си купува автомобил. За мен беше важно той да е сигурен, защото го използваме и като семеен автомобил. Другото ми условие беше да е с достатъчно голям багажник, за да събира всичко необходимо, когато тръгваме на почивка. Заради тези желания, колата ще е по-голяма и трудна за паркиране, и няма да е толкова маневрена и спортна. Винаги се налагат компромиси, въпреки желанието на производителите да има автомобил 4-5-6 или повече в едно.

Когато решим да инвестираме нашите спестявания се сблъскваме с подобни казуси. Ако искаме да изберем сравнително сигурни вложения като банков депозит, застраховка Живот със спестовен елемент или облигации, ще получаваме по-малка доходност от тях. В случай, че желаем по-висок процент на печалба (с по-висок риск, разбира се), трябва да изберем дали инвестицията да е ликвидна или не чак толкова. В първият случай, ще се насочим към дялове от взаимни фондове, ETF-и или акции, а във втория към недвижими имоти или земеделска земя.

За да изберем най-подходящият за нас инвестиционен инструмент, ще трябва да решим и какво сума да вложим в него. Ако разполагаме със сравнително малка сума или може да отделяме на месец не повече от 200-300 лева, взаимните фондове са добра алтернатива. Ако имаме заделени над 10,000 лева, борсово търгуваните фондове (ETFs) са с по-висока доходност и по-ниски такси. Всички тези характеристики са ключови, както при изборът на автомобил е важно какъв клас да е (нисък, среден или висок), каква категория да е (седан, хечбек, комби, SUV, кабрио, ван или други), видът на горивото и други.

още от Лица