Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Най-честите грешки при покупка на имот

ДАНАИЛ НАКОВ е управляващ собственик на агенцията за недвижими имоти "Компас пропърти".  Започва кариерата си в бранша през 2009 година. Преди това е работил в търговията с бързооборотни стоки.  Завършил е „Финанси” в УНСС.

Закупуването на жилище е важна стъпка, която правим и за която е добре да сме напълно сигурни. От първия момент на търсене на идеалния дом, до формализиране и подписване на сделката има доста детайли, които е добре да не се пропускат.

Затова направихме малък списък с най-честите грешки, които хората допускат, когато купуват жилищен, недвижим имот.

1. Липсата на  предварителни сметки, относно планираната инвестиция.

Закупуването на жилище е най-голямата инвестиция за много българи, но имаме ли достатъчно финансова подготовка, за да планираме цялата процедура? Много хора често забравят, че към цената на жилището е необходимо да се добавят около 10% за разходите по придобиването: нотариус, регистър или данъци и др.. Ползването на ипотечен кредит за финансиране на покупката също води и до допълнителни разходи.

Купувачът забравя, че притежаването на имот означава плащане на фиксирани данъци като данък сгради и такса смет. Еднакъв по параметри имот може да има значителна разлика в стойността на тези данъци, в зависимост от района и зоната, в които се намира или в зависимост от това как е оформена собствеността.

Закупуването на жилище не е като покупка на автомобил. Това е решение, което може да има последици през следващите 30 години, период, в който всичко може да се случи: раждания, смърт, разводи, възможности за работа в други страни или в други градове.

2. Да направите първото плащане към продавача бързо.

Преди да извършите първото плащане към продавача, трябва да сте сигурни, че сте договорили всичко, което искате. След като депозитът бъде направен, преговорите стават по- трудни за Вас. От този момент продавачът има част от покупната цена и следователно позицията Ви при преговори е по-слаба.

3. Да не опишете всичко договорено в писмен вид.

Често се провеждат различни преговори по време на процеса на покупка. Например, споразумение за боядисване на стена, махане на мебели или съответно оставянето им и др. Често страните си потвърждават намеренията с „няма проблем“, „всичко ще е наред“ и др.. Добре е всички тези договорки и детайли да бъдат в писмен вид. Това ще избегне по-късно разочарование и конфликти.

4. Да не проверите, дали продавачът е 100% собственик, както и за вещни тежести на имота.

Лицето, което познавате като собственик има ли граждански брак, имотът семейно-имуществена собственост ли е или не, ако не е съпругът/ата съгласни ли са на тази продажба, наследствен ли е, колко са наследниците, има ли вписани завещания, на физическо или юридическо лице ли е собственост имота, ако е на юридическо, кой представлява фирмата и др. Има ли учредени ипотеки върху имота, има ли възбрани, данъчни задължения на собственика/ците, спорове с трети лица, договори за наем, учредени права за ползване и др. възможни хипотези, които биха застрашили сделката и ползването и владението на имота от Вас като бъдещ собственик Липсата на тази информация предварително, преди да сте внесли депозит за имота, е от съществено значение за бъдещата реализация на сделката и за това да не претърпите финансови и емоционални загуби.

5. Не проверявате съответствието на посочените параметри от продавача с документа за собственост и кадастралните регистри.

Несъответствията са често срещани и не е необходимо да бъдат проблем. Разликите обаче трябва да бъдат коригирани от продавача по време на процеса на покупка и често отнемат доста време, което трябва да предвидите.

6. Да не проучите квартала.

Отделете време да се запознаете с подробности като безопасността на района, шума, зелени площи, паркиране, улично осветление, транспорта и други общи аспекти на избрания от Вас квартал. В дома Ви може да има всичко, което искате: три спални, голяма всекидневна, много естествена светлина, две бани, тераса, разумна цена ... Идеалната сделка. Но, да се окаже, че е отдалечен от всичко или сте в квартал без направени улици и инфрасруктура. За да отидете до супермаркета, трябва да карате колата, няма училища наблизо, връзките с други квартали не са уредени. Движение по пътя към работното Ви място да е кошмарно! И точно в този момент, докато плескате ръката си върху волана ще откриете, че качеството на живот зависи и от квартала, в който живеете.

7. Да не проучите дали се планира допълнителна поддръжка на имота.

Огледът на имота е един от най- важните действия в целия процес. Това е моментът, в който Вие, като купувач, имате възможност да идентифицирате проблемите на даден имот, докато те още са реално отговорност на продавача. За да разберете дали е необходимо да се извърши голяма рехабилитация на покрива, или на фасадите, или на инсталациите, може да се свържете със сдружението на собствениците на етажната собственост. Полезно е да имате информация преди да купите имота, какви допълнителни разходи Ви чакат .

Тези изненади могат да бъдат неприятни. Отнема време и пари за решаването им.

Не позволявайте това да Ви се случи. Консултирайте се с нотариус преди да подпишете важни документи, свързани със закупуване на недвижим имот.

Автор: Данаил Наков
още от Лица