Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Oracle загуби блестящ лидер - Марк Хърд почина

Марк Хърд. Снимка: Guliver/Getty Images

Съпрезидентът и главен изпълнителен директор на Oracle Марк Хърд почина на 62-годишна възраст. Тъжната вест обяви основателят и председател на Съвета на директорите на компанията Лари Елисън

„Марк беше мой близък и незаменим приятел и доверен колега. Oracle загуби блестящ и обичан лидер, който лично докосна живота на толкова много хора сред нас през тези десет години в компанията“, написа Елисън в имейл до служителите на компанията.

Причината за смъртта на Хърд е неизвестна, но преди месец той се оттегли временно по здравословни причини.

Марк Хърд стана съпрезидент на Oracle през септември, 2010 година, след като напусна Hewlett-Packard, където беше главен изпълнителен директор от 2005 г. заради вътрешно разследване, започнало след сигнал, че има интимна връзка със своя колежка. В Oracle той съвместяваше поста на CEO със Сафра Кац, като двамата бяхо на пряко подчинение на Лари Елисън.

Като ръководител на Oracle Хърд постигна значителни приходи и печалби, а цената на акциите на базираната в Редууд Сити, щата Калифорния, компания достигна исторически връх през 2019 г. Той беше и ключовият двигател зад пренасочването на компанията от стария модел на лицензиран софтуер към използването на изчислителни облаци – процъфтяващ бизнес, доминиран от конкуренти като Amazon.com и Microsoft, отбелязва Bloomberg.

През 2007 г. Хърд беше определен от списание Fortune за един от 25-те най-влиятелни бизнес лидери. Година по-късно San Francisco Chronicle го определи за главен изпълнителен директор на годината.

 

още от Лица
20
Понеделник
Януари